Закуски мають відповідати вину, до якого обираються. Важливо визначитись, хто головний на столі: якщо вино, то ми обираємо закуски, які доповнять і відкриють його смак. Найголовніше – зупинитись на тому, що не переб’є, а зіграє.
Найкращою закускою для вина для гурманів завжди залишатиметься свіжий хліб. У ньому є заповнювальна текстура й несуперечливий, м’який смак. Наші рекомендації до хліба такі: до червоного – грузинський шоті, до ігристого – листкове тісто (круасани), а до білого – чіабату або багет.
Що інтенсивніший смак, то більше різноманіття закусок може витримати вино. Так, до білого радять щось більш вершкове, що зможе збалансувати кислотність. Наприклад, молоді сири, а також добре підійдуть артишоки, в’ялені томати, морепродукти.
До червоного – м’ясо, гострі та пряні смаки, томати, сухофрукти.
Ігристе традиційно радимо з устрицями, полуницею, але також воно чудово смакує з картоплею фрі. Не варто вживати вино з горіхами, динею чи грушами – продуктами, які важко перетравлює шлунок. І не забувайте пити багато води.
Обираючи між джемом і фруктами, краще зупинитись на останніх.
При виборі завжди пам’ятайте, що нові комбінації продуктів створюють нові смаки, і вино – не виняток. І хоч завжди можна зупинитись на вині та сирах, але чому б не спробувати його з квашеною капустою чи попкорном, особливо, якщо йдеться про натуральне нефільтроване.
Тости зі сливовим чатні з червоним вином
Інгредієнти:
- Сливи сорту «Угорка» – 1 кг
- Устричний і соєвий соуси, оливкова олія – по 3–4 столових ложки
- Часник – 1–2 зубчика
- Чилі – 1 шт
- Імбир – шматочок розміром у великий палець
- Хлібні тости
Беремо соковиті великі сливи-угорки, розрізаємо навпіл. Робимо маринад з устричного й соєвого соусу, часнику, чилі, імбиру, оливкової олії. Перемішуємо зі сливами ретельно. Нехай помаринуються 10 хвилин і можна викладати на деку половинки зрізами вгору. Далі кладемо на 15 хвилин у духовку на 180–200 градусів.
Коли пустили багато соку й повністю розм’якли, виймаємо, охолоджуємо, перекладаємо в банку. Готово. У холодильнику може стояти до місяця.
Хліб ріжемо тоненько, злегка підсушуємо в духовці. Щедро викладаємо чатні на хліб.
Карпачо з кольрабі з білим легким і кислотним вином
Капуста кольрабі в цій страві перетворюється на вишуканий делікатес. Наріжте її максимально тоненько, зверху такими ж пелюстками – пармезан, оливкову олію, велику сіль і чорний мелений перець.
Смажені ерінги з просекко
Ерінги ріжемо на пластини товщиною в 1 сантиметр. В оливковій олії розтоплюємо вершкове масло, додаємо один дрібно порубаний зубчик часнику, листочки з однієї гілочки чебрецю, відразу туди гриби. Солимо, обсмажуємо по 2–3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
Робимо яєчню. На гарячу пательню акуратно розбиваємо яйце, щоб не пошкодити жовток, обсмажуємо по 1–1,5 хвилини з кожної сторони, перевертаємо теж дуже дбайливо. Знімаємо, поки серединка не стала твердою. Кладемо на тост, зверху гриб і в келих просекко.