Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Способи приготування гарбуза

Гарбуз - низькокалорійний і неймовірно корисний продукт. Вживати його рекомендують для зміцнення серцево-судинної системи, підвищення рівня гемоглобіну, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Цей овоч багатий на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Серед них бета-каротин, вітаміни С, Е і групи В, залізо, магній, калій, цинк, клітковина, органічні кислоти.

Рецепти з гарбузом — це не тільки способи приготування знаменитої каші. Специфічний, але не надто яскраво виражений смак овочу дає змогу використовувати його як основу солодких і солоно-гострих страв. І ті, й інші можна приготувати досить швидко.

Як запекти гарбуз в духовці

Рецепти страв із гарбуза можуть бути найрізноманітнішими. Чудова страва, яку запікають у духовці, запросто прикрасить навіть святковий стіл. Адже цей овоч не тільки дуже поживний, але і смачний.

Зазвичай приготування триває від 30 хвилин до години, але не потрібно стояти на кухні та «чаклувати» над плитою. Досить знати, як смачно запекти гарбуз, наприклад, із м’ясом і картоплею.

Складові:

  • 500 г свинини або яловичини;
  • 400 г гарбуза;
  • 500 г картоплі;
  • 100 мл сметани;
  • сіль, спеції та зелень за смаком.

Приготування:

  • Нарізати м’ясо. Обсмажити його на сковороді.
  • Очистити та нарізати кубиками картоплю та гарбуз.
  • Підрум’янити овочі на сковороді з антипригарним покриттям або у воці.
  • М’ясо, картоплю та гарбуз рівномірно викласти на деко або в скляну форму.
  • Дрібно нарізати зелень.
  • Додати спеції та сметану в деко до м’яса й овочів. Туди ж покласти зелень. Ретельно перемішати.
  • Запікати в духовці протягом 45 хвилин за температури 180 °С.

Готуємо гарбуз у мікрохвильовці

Про те, як запікати гарбуз у мікрохвильовій печі, знають не всі. Але ж такий спосіб приготування істотно заощадить час — для того, щоб запекти гарбуз у мікрохвильовці, вистачить 15 хвилин.

Отже, нарізаємо овоч кубиками, складаємо їх у спеціальний термостійкий посуд для  мікрохвильових печей, накриваємо харчовою плівкою. Вона має повністю закрити чашу та її вміст. Інакше сік, який гарбуз пустить у процесі приготування, випарується і страва вийде жорсткою та сухуватою.

Покрокова інструкція:

  • Наріжте гарбуз часточками, прибравши насіння.
  • Покладіть подрібнений овоч в чашу для мікрохвильової печі. Накрийте поліетиленовою плівкою.
  • На чверть години запустіть мікрохвильовку на максимальну потужність. Приблизно через 5–7 хвилин витягніть ємність і перевірте, чи ціла плівка та чи рівномірно прогріваються шматочки гарбуза. Важливо: виймаючи миску з печі, не забувайте користуватися прихваткою. Плівку знімати потрібно правильно — від себе, щоб не обпектися.
  • Після сигналу таймера витягніть страву з мікрохвильовки, остудіть і вишкрібте ложкою гарбузову м’якоть.

Отримане пюре використовують для начинки пирога, як основу для крем-супу або повноцінного гарніру. Приготовану страву можна зберігати кілька днів у холодильнику та навіть заморозити в морозилці. Запаси домашніх напівфабрикатів знадобляться взимку — з них можна буде приготувати новорічний пиріг або імбирно-гарбузовий суп-пюре.

Як запекти гарбуз в аерогрилі

Аерогриль — цінний помічник на багатьох кухнях, особливо там, де немає великої духової шафи. Що можна приготувати з гарбуза за допомогою цього електроприладу? Та все, що завгодно! Запечений в аерогрилі гарбуз зберігає всі свої корисні властивості. Крім того, готувати його можна з мінімальною кількістю масла. Ви отримаєте смачну, здорову та низькокалорійну страву.

За допомогою аерогрилю можна приготувати багато десертних рецептів із гарбуза. Найпростіший і швидкий — запечені скибочки гарбузової м’якоті. Їх легко готувати навіть вранці, збираючись до школи, інституту або на роботу.

Покрокова інструкція:

  • Нарізати гарбуз шматочками завтовшки 1 см кожен.
  • Розігріти аерогриль.
  • Викласти шматочки гарбуза на попередньо змащену маслом форму.
  • Запекти на середній решітці за температури 200 °С. Процес триватиме приблизно 10 хвилин.
  • Подати з медом або йогуртом.
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті