Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Соя: властивості, користь та з чим їсти

Соя - джерело білків навіть більше, ніж м’ясо. Часто соєві продукти називають замінником м’яса або обов’язковим складником веганства. Але насправді сою можна споживати і м’ясоїдам для урізноманітнення раціону.

Отже, соя – це однорічна рослина сімейства бобові. Батьківщина сої – Азія, але великі плантації сьогодні знаходяться і в Америці, Австралії, на Далекому Сході. Її використовують не лише у харчових цілях – із бобів сої також виготовляють маргарин, гліцерин, лакофарбову продукцію.

Корисні властивості сої

Серед корисних властивостей – в бобах багато вітаміну С, А та Е, що є природними антиоксидантами, В, який поліпшує обмін речовин, К тощо. Крім цього міститься ще кальцій, калій, фосфор (що є дуже рідкісним макроелементом у харчових продуктах), магній та кремній. Також мікроелементи, такі як залізо, марганець, алюміній. Серед хімічного складу сої у великій кількості містяться ізофлавони – природній естроген, який покращує жіноче здоров’я і попереджує розвиток онкологічних хвороб. Також соя добре зменшує холестерин у крові. Вживаючи продукти із сої щодня,  цілком реально знизити рівень шкідливого холестерину до 20 відсотків.

Cоя – це однорічна рослина сімейства бобові

Соя vs. м’ясо?

Стосовно вживання сої як замінника м’яса – тут варто розвінчати певний стереотип, який склався про цей продукт. Ніби то його вживають виключно вегани та вегетаріанці, а тим, хто не обмежує споживання м’ясних продуктів, його вживати не потрібно. Насправді це універсальних продукт, який можна готувати як додаткове джерело білку та для урізноманітнення харчування. Наприклад, чергувати його із м’ясом, адже за калорійністю соєві продукти набагато дієтичніші, при тому, що це чистий білок. Від них довго відчуваєш ситість, а якщо заглибитись у азіатську кухню, можна знайти багато смачних рецептів із соєю, які точно стануть улюбленими й без додавання м’яса.

Насправді це універсальних продукт, який можна готувати як додаткове джерело білку та для урізноманітнення харчування

Як їдять сою?

Сою вживають у різний спосіб. Перш за все, це цілі продукти – з них виготовляють тофу та соєве молоко. Тофу часто обсмажують, додають в салати або в боули. Можуть це робити як зі звичайних, так і з едамаме (зелених) плодів. Також є ферментована соя – переброджені боби. З них готують соєвий соус, темпе та місо пасту. Також є соєві добавки – фактично розмелена соя. Система їх добування насправді дещо складніша – боби розмелюють, потім змішують з етанолом та нагрівають. Часто ці додатки можна побачити у складі протеїнових коктейлів.

Тофу часто обсмажують, додають в салати або в боули

Соя – напрочуд корисний та універсальний продукт. Тому варто його вживати не з огляду на дієтичні показання, а задля підвищення загального тонусу організму. Також зовсім необов’язково бути прихильником вегетаріанського харчування, щоб додати до раціону цей продукт.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті