- Треба бути впевненим у тих видах грибів, які ви збираєте. Для цього не варто покладатись на когось, бажано самостійно опрацювати літературні джерела, інтернет-ресурси та визначити види, які чітко вирізняються, і є на 100% їстівними.
- Слід ознайомитись із видами грибів, занесених до Червоної книги України. Серед них є й їстівні види, але збирати їх заборонено.
- Якщо є сумніви в тому, їстівний гриб чи ні, то варто відмовитись від його споживання.
- Не можна збирати гриби в забруднених місцях (біля автошляхів, хімічних підприємств тощо).
- Народні методи типу срібної ложки та цибулі при варінні не працюють.
- Не можна збирати старі, сильно пошкоджені хробаками, підморожені гриби, оскільки вони містять продукти розпаду білків, які своєю чергою можуть викликати отруєння.
- Якщо гриб великий, міцний, нехробачливий, то з ним усе гаразд – значить, просто склались сприятливі погодні умови, і він виріс велетнем. Якщо ж гриб великих розмірів має певні ознаки гниття, то варто залишити його в лісі.
- Гриби найкраще обережно викручувати, а місце, звідки викрутили, присипати ґрунтом чи підстилкою, не лишати ямки. Таким чином грибниця не пересихає і швидко відновлюється. При зрізанні гриба та частина ніжки, яка лишається в ґрунті, досить часто уражується іншими грибами (пліснявими), і відповідно це ураження може впливати і на грибницю (міцелій).
- Гриби – досить важка для перетравлення їжа, тому дітям не варто їх споживати.
Овочі й фрукти
Здорова їжа
Поради
Copyright © 2024 - Kert All rights reserved