Сочевиця на третину складається з білка, що робить її цінним джерелом амінокислот та поширеним замінником м’яса. Крім того, сочевиці властивий ніжний оригінальний смак з тонкими горіховими нотками. Навіть приготована без додаткових компонентів, вона чудово смакує та може бути не лише гарніром, але й повноцінною самостійною стравою.
ПЮРЕ ІЗ СОЧЕВИЦІ
Вам знадобляться наступні інгредієнти:
- червона сочевиця — 200 грамів;
- вода — 350 мл;
- сіль та прянощі — за смаком;
- вершкове масло — 30–40 грамів.
Етапи приготування:
- Промийте, а якщо маєте проблеми з травленням, замочіть сочевицю на 3 години, після чого знову промийте.
- В киплячу воду додайте сочевицю і прянощі, а трохи згодом — підсоліть.
- Зменшіть вогонь та варіть крупу приблизно 15 хвилин, доки вся вода не википить та не вбереться сочевицею.
- Вимкніть вогонь і залиште кашу на 10 хвилин під кришкою, щоб вона розм’якла;
- Додайте вершкове масло та зробіть пюре за допомогою блендера (вегани можуть додавати замість вершкового масла рослинну олію).
- Коли пюре охолоне, воно стане щільнішим, тож якщо вам подобається більш рідка консистенція страви, додайте трохи вершків.
КАША ІЗ СОЧЕВИЦІ
Інгредієнти для приготування каші:
- жовта сочевиця — 200 грамів;
- вода — 400 мл;
- часник — 1–2 зубчики;
- сіль, лавровий лист, спеції, зелень — за смаком.
Етапи приготування:
- Промийте сочевичну крупу (за бажанням, замочіть на 2–3 години).
- Підготуйте каструлю з товстим дном, покладіть до неї крупу та налийте воду, поставте на вогонь.
- Доведіть до кипіння, зніміть пінку, підсоліть.
- Додайте зубчики часнику та спеції.
- Пів години варіть на слабкому вогні, накривши кришкою.
- Вийміть з каструлі часник та лавровий листочок.
- За бажання розімніть кашу товкачиком.
- Подавайте зі свіжою зеленню на гарнір до курки чи іншого м’яса.
КОТЛЕТИ ІЗ СОЧЕВИЦІ
Вам знадобиться:
- червона сочевиця — 500 грамів;
- вода — 600 мл;
- ріпчаста цибуля — 1 шт;
- морква — 2 шт;
- томати — 3 шт;
- сіль, спеції, зелень — за смаком.
Етапи приготування:
- Замочіть сочевицю з вечора, а вранці добре промийте.
- Додайте води та подрібніть блендером до консистенції сметани.
- Дрібно наріжте цибулю, моркву натріть на терці.
- Протягом 10 хвилин тушкуйте моркву та цибулю на сковорідці з невеликою кількістю води.
- Дрібно наріжте томати та змішайте з усіма іншими інгредієнтами.
- Викладайте ложкою на суху розігріту сковорідку та смажте на слабкому вогні з обох боків.