Вважається, що яблуко — це символ родючості, щасливого сімейного життя, всього найкращого у житті. Тому недивно, що яблука з’являлись на святкових столах як самостійна страва та у складі інших смаколиків.
Рецепт яблучного пирога з мигдалем
Цей варіант пирога виходить особливо ніжним завдяки вершкам у складі. А мигдаль, яким посипають пиріг, додає випічці не тільки горіхового присмаку, а і хрусткості, яка чудово контрастує з м’якістю начинки.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне125 г
- Масло вершкове60 г
- Яйця1 шт.
- Цукор50 г
- Сіль0.5 г
- Яблука500 г
- Молоко250 г
- Вершки250 г
- Крохмаль40 г
- Ванілін1 г
- Яйце куряче, жовток1 шт.
- Мигдальні пластівці30 г
Етапи приготування:
- Просійте борошно, додайте до нього цукор, сіль, яйце і м’яке масло. Замісіть тісто.
- Форму для випікання змастіть маслом. Розкатайте тісто, викладіть його у форму, зробіть бортик. Поставте тісто в холодильник на 30 хвилин.
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Яблука почистіть, видаліть серцевину. 1 яблуко наріжте слайсами, інші наріжте на кубики 1.5 см. Кубики викладіть на тісто.
- Змішайте в каструлі 200 мл молока, вершки і 20 г цукру, що залишилися. Помішуючи, доведіть суміш до кипіння.
- В окремій посудині змішайте 50 мл молока, крохмаль, ваніль і повільно долийте в каструлю з молоком і вершками. Додайте жовток, перемішайте і доведіть до кипіння.
- Залийте яблука утвореною сумішшю, зверху викладіть яблучні слайси і присипте мигдалевими пластівцями.
- Випікайте пиріг 1 годину. Через 45 хвилин перевірте, якщо верхівка почне темніти — накрийте пиріг фольгою.
- Перед подачею остудіть яблучний пиріг, не виймаючи з форми.
Пиріжки з яблуками і медом
Ці ніжні і пухкі пиріжки з яблуками і медом легко приготувати вдома для рідних. Вони зроблені з пухкого дріжджового тіста та соковитої начинки з яблук, меду та кориці і запечені до золотисто-коричневого кольору.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне500 г
- Молоко100 мл
- Дріжджі пресовані50 г
- Яйця1 шт.
- Масло вершкове50 г
- Цукор20 г
- Яблука4 шт.
- Мед20 г
- Кориця мелена3 г
Етапи приготування:
- У теплому молоці розпустіть дріжджі з цукром, додайте 100 г борошна, перемішайте і нехай постоїть 20 хвилин. Потім додайте яйце, м’яке масло і просіяне борошно. Замісіть пухке тісто, накрийте рушником і залиште на 1 годину підходити.
- Яблука очистьте від шкірки і серцевини, дрібно наріжте. Додайте мед і корицю, дайте настоятися 30 хвилин. Потім злийте сік, що виділився.
- Із тіста зробіть ковбаску, наріжте шматочками і розкачайте їх кружечками. На середину кожного покладіть начинку, з’єднайте краї, защипайте і сформуйте булочки. Випікайте при температурі 180 °C 25-30 хвилин.