Кремзлики, тертюхи, рисилованики, терчаники чи просто деруни — під такими різними назвами в регіонах України готують картопляні млинці. Сама назва «деруни» походить від способу приготування страви: її основним та незмінним інгредієнтом є терта картопля. Інші компоненти можуть змінюватися відповідно до традицій регіону чи окремої родини. Зокрема, до страви додають цибулю, часник, м’ясний фарш чи гриби.
Як приготувати ідеальні деруни? 5 порад
- Для смачних і ідеальних дерунів беріть тільки стару картоплю. У ній багато крохмалю, який додасть форму вашим оладкам. Деруни з молодої картоплі зазвичай починають розповзатися на сковорідці й при замішуванні доведеться додавати багато борошна. Це зіпсує насичений смак.
- Яйце в деруни додавати не обов’язково, якщо крохмалю в картоплі достатньо для того, щоб оладки не розповзалися.
- У справжні ідеальні деруни борошно не додають. Це надає їм зовсім інший смак і навіть відтінок.
- Всі овочі на деруни потрібно терти на крупній або дрібній тертці. Цибулю – теж. Якщо ви наріжете або пропустите через комбайн, то смак буде зовсім інший. Видавіть 2-3 зубчики часнику – це додасть пікантності.
- Готуйте швидко. Картопля не повинна потемніти або пустити зайвий сік – це зіпсує смак ваших дерунів. Можна додати 1-2 ложки сметани, щоб картопля не потемніла завчасно. Натерли, замішали й відразу смажте.
Рецепт дерунів по-селянськи
Інгредієнти:
- Картопля – 2-3 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2-3 зубчики
- Кріп – 1 пучок
- Сіль, перець – на смак
- Яйце – 1 шт.
- Рослинна олія – для смаження
Спосіб приготування:
Візьміть невеликий кабачок, зніміть шкірку і натріть його на тертці, потім додайте туди натерту невелику моркву. Цибулю натріть на тертці та змішайте всі овочі.
Окремо натріть картоплю і змішайте її з овочами. Збийте одне яйце, видавіть пару зубчиків часнику і дрібно нарізаний кріп.
Всі інгредієнти ретельно перемішайте, додайте сіль і перець – на смак і починайте смажити дерни.
На розігріту сковороду додайте олію, дайте нагрітися і викладайте ложкою деруни. Якщо картопля і цибуля дали сік – акуратно злийте його.
Готові деруни викладайте на паперовий рушник, щоб вбрався жир, а потім подавайте до столу зі сметаною.