Чорна смородина вважається джерелом корисних речовин і вітамінів. В її ягодах містяться вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, РР, А, пектини, каротиноїди, цукор, органічна і фосфорна кислота, дубильні речовини, ефірне масло, солі фосфору, заліза і калію.
Свіжі плоди смородини, сік і відвар з них – незамінне джерело вітамінів, їх вживають при авітамінозах, як апетитний засіб при гастритах зі зниженою кислотністю, захворюваннях кишечника. Протерті ягоди смородини з цукром і змішані з вівсяним борошном (1: 1) застосовують для підвищення вмісту гемоглобіну в крові.
Смородину використовують як тонізуючий, судинорозширювальний засіб, що покращує обмінні процеси, і має кровоочисну, кровотворну, протизапальну, сечогінну, потогінну дії.
Рослина покращує функцію кори наднирникових залоз, тонізує серцево-судинну систему, підвищує імунітет, знижує рівень цукру в крові при діабеті. ЇЇ рекомендують вживати при захворюваннях лімфатичних вузлів, атеросклерозі, підвищеному артеріальному тиску, недокрів’ї та радіаційному ураженні.
Крім того, що з листя чорної смородини виходить чудовий чай, який має загальнозміцнюючу дію. Листя володіє цілющими властивостями завдяки вмісту в них біологічно активних і дубильних речовин, ефірних масел, вітамінів і фітонцидів.
Корисні властивості листя чорної смородини
У листі чорної смородини містяться крім вітаміну С, фітонциди, магній, марганець, срібло, мідь, свинець, сірка, ефірну олію.
Листя чорної смородини містить вітаміну С більше, ніж ягоди, завдяки чому і застосовується як тонізуючий, антисептичний, протизапальний, протиревматичний, сечогінний і очищаючий засіб. Листя так само використовують при серцево-судинних захворюваннях, гастритах і подагрі. У лікувальних цілях зазвичай застосовують настої на листі. Настій виводить з організму надлишок пуринової і сечової кислоти, також застосовується як м’який проносний, потогінний засіб, а також при порушенні обміну речовин і кровотечах.
Небезпечні властивості чорної смородини
Чорна смородина протипоказана при тромбофлебіті, підвищеній кислотності шлунка, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при гіперацидних гастритах.
Незважаючи на те, що свіжі ягоди і сік чорної смородини дозволені при проблемах з печінкою, їх не можна приймати при гепатиті.
А тривале і необмежене її споживання може привести до підвищення згортання крові.