Продукти діляться на низько-, середньо- та високонітратні. Високий рівень нітратів починається від позначки 700 мг/кг, низький – до 180 мг/кг. Фрукти та ягоди – низьконітратні. Полуниця напрочуд корисна ягода, однак на її якість та хімічний склад безпосередньо має вплив догляд за нею, грунт та використовувані добрива. Головна небезпека йде з грунтових вод, звідки у плоди потрапляють нітрати. Це солі азотної кислоти. Якщо грунт з добривами, тоді розсада може поглинати з нього забагато сполук азоту. За великим рахунком вони не є надміру небезпечними для людини, але все ж безпечна кількість для людей визначена, а надмірне їх споживання таки шкодить.
Що може бути не так
Сезон полуниці – червень та липень. До цього часу всі ягоди, що продають – тепличні. Це не означає, що вони обов’язково шкідливі. Якщо продавець постачає свій продукт в магазини, він повинен провести дослідження та довести, що полуниця містить нормальну кількість нітратів та не є окроплена дешевими пестицидами. Інша справа купувати у приватних фермерів на продуктових ринках. Тут продавці можуть використовувати дешевий захист від шкідників або просто не знати, як їх використовувати правильно. Тому обирайте перевірених продавців.
Якщо купуєте полуницю в магазинах, дивіться на склад або інформацію про товар. Якщо згадується фуксин – це фарбована полуниця і колір їй надають не природні властивості, тому її їсти не треба. Найбільш перевірений індикатор того, що полуниця безпечна, або принаймні що фуксин перестав діяти – зіпсовані ягоди. Якщо купуєте фасовані – обирайте упаковки із трохи підгнившими плодами.
Насправді побоювання не є необгрунтованими, хоча нітратів таки дійсно не слід надто боятись. Полуниця є одним із продуктів, які по всьому світу визнані найбруднішими (“брудна дюжина”). Для того, аби вона була стійка до плісняви та різних хвороб, її обробляють инсектицидами та фунгіцидами і це не погано. Без цих речовин урожахв було б в рази менше. Але в Україні у вільному доступі можна придбати різноманітний отруйний захист рослин (метил йодид, метилбромід, хлорпікрин). Це не контролюється на належному рівні. Також полуниця може бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А у тому випадку, коли її вирощували на забруднених полях, які ніхто не інспектує, або якщо її збирали фермери, що є носіями цього гепатиту.
Як убезпечитись
Небезпек є багато лише в тому випадку, якщо ви купуєте полуницю, яка не пройшла ветеринарно-санітарну експертизу або продається у місцях несанкціонованої торгівлі. Незалежно від того, де ви придбали ягоду – завжди мийте її, а ще краще – залийте водою з содою (10 г на 1 літр) та залиште на 10 хвилин. Якщо у вас є схильність до дерматиту – краще приготувати полуничне пюре та прокип’ятити його перед вживанням до 10 хвилин.