Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Перець і його різновиди

Українці найчастіше використовують чорний перець горошком або мелений, а також суміш із перців.

види перцю

Мало хто замислюється над тим, а чому перець буває зелений або, скажімо, червоний і чи відрізняється  за смаком, адже не весь перець просто пекучий. 

Чорний

Для експерименту придбайте в супермаркеті чорний перець горошком різних фірм, відкрийте й ви здивуєтеся, тому що один варіант буде мати насичений чорний колір, інший – темно-коричневий. Вся справа в тому, що чорний перець – це ще не дозрівший зелений. Так-так, його просто передчасно зібрали, а потім повільно висушили на сонці протягом двох тижнів, тому він такий зморщенний. Чорний перець горошком можна додавати цілим у страви, але найбільше аромату й смаку він віддасть, якщо безпосередньо перед тим, як відправити його в страву, взяти ступку і розім’яти. Або можна це зробити за допомогою млина. Заготовлювати мелений перець не варто, він полежить пару годин і втратить частину свого аромату. Також цікаво, цей перець найчастіше використовують у десертах, та й справжні поціновувачи шоколаду знають про шоколад із перчинкою. Смачно? Дуже. Виходить такий собі баланс смаку «на грані». 

Червоний

Червоний перець – це дозрілі плоди тієї ж рослини. Сама оболонка буде трохи солодкуватою, саме тому його часто з’їдають птиці ще до збору врожаю. Але важливо не плутати його із перецем Чилі. Останній – це овоч, який висушили й перетерли в порошок. Щоб зберегти колір і аромат червоного перцю його сушать виморожуванням, або маринують. Незважаючи на загальне уявлення про перец, що він повинен бути гострим, цей варіант має досить м’який смак. 

Білий

Білий перець виготовляють з червоного, повністю дозрілого. Червоний перець замочують у воді, щоб його розм’якшити, а потім знімають верхню червону оболонку. Якщо ви порівняєте горошини чорного й білого перцю, то виявите, що другі за розміром менші, а все тому, що його вже очистили. Втім, білий перець і за смаком, і ароматом буде набагато м’якше чорного. Якщо ви не любите гострі страви, але шлейф гостроти вам подобається, тоді на кухні обов’язково повинен бути цей вид перцю. 

Зелений

Перець проходить кілька етапів дозрівання, міняючи свій колір. Зеленим він буває на самому початку свого дозрівання, точніше, поки він не досяг своєї технічної зрілості. Спочатку його обробляють діоксидом сірки, а зерна маринують у розчині з сіллю протягом одного тижня, потім промивають і тривало сушать. Ось і весь секрет зеленого кольору. Цей перець можна зустріти в цілому й меленому вигляді, але перевагу все ж варто віддати першому варіанту, так як ефіри з меленого перцю швидко випаровуються. Втім, це  відбувається й з іншими видами перцю. Напевно ви не раз помічали, що меленого перцю завжди йде більше в процесі приготування, ніж того, що зробили саме в цю хвилину і додали в блюдо. 

Якщо підсумувати, то чорний, зелений і білий перець – це один і той же плід, тільки зібраний у різний час і зі своїми особливостями виробництва. 

Рожевий

Напевно ви не раз зустрічали на полицях супермаркетів рожевий перець і навіть пробували з ним щось приготувати. Дивно, але гостроти в ньому майже немає, навпаки, його смак солодко-фруктовий. Рожевий перець – це плоди перцевого дерева сімейства сумах. У ньому немає пекучості, а у великих кількостях може бути токсичним. Хоча, навряд чи комусь спаде на думку з’їсти велику дозу. Його часто використовують у міксі з морепродуктами й рибою та дуже рідко додають до м’яса.

До яких страв додавати?

При виборі перцю потрібно керуватися особистими відчуттями. Якщо хочете вибуховий аромат і смак, перевагу варто віддати – чорному. І тут є один лайфхак: візьміть горошини, загорніть у рушник і постукайте молотком. Відкривайте, збирайте й додавайте у страву. Цей же трюк можна робити й з іншими видами перцю. 

Якщо вам потрібно підкреслити смак страви, але без сильної пекучості, віддавайте перевагу білому перцю. До слова, вважається, що він краще підходить до риби й овочів, але це не правило, а лише рекомендація, яку можна не дотримуватися. Його добре додавати й в маринади. 

Зелений перець добре використовувати, коли не знаєш смакові переваги гостей: щоб без пекучості, без різкого запаху, але з благородним післясмаком. Його добре використовувати для приготування суфле, паштетів, легких овочевих салатів або посипати зверху овочі-гриль. 

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті