Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Чому варто включити до раціону нут

Кожного разу ми доводимо, що здорове харчування - це не нудно, а навпаки - напрочуд оригінально. Нут - чудовий гарнір для більшості улюблених страв, який не лише можна, а треба спробувати!

Що це таке та звідки прийшло

Нут – популярна східна рослина родини бобових. Його ще називають баранячим або турецьким горохом. Він є складником більшості традиційних страв Західної та Середньої Азії, а також Північної Африки. Здебільшого нуту приписують походження з південно-східної Туреччини та Сирії. Найбільше його вирощують в Індії, Пакистані та Ірані.

Він є головним складником багатьох популярних нині страв, наприклад хумусу, фалафелю, з нього виготовляють борошно. Калорійність продукту складає близько 309 ккал на 100 грам, але завдяки високій поживності його можна вживати навіть замість м’ясних продуктів. Нут містить велику кількість рослинного білка, що робить його одним із найважливіших складників вегетаріанського та веганського харчування на рівні з соєю. Завдяки високій поживності, боби можна вживати замість м’яса. Вони містять більшу кількість клітковини і, відповідно, мають низький глікемічний індекс. 

Нут – популярна східна рослина родини бобових

Найпоширеніші сорти нуту:

Кабулі – світлий, доволі великого розміру із гладкою шкіркою; той, що ми всі звикли бачити у супермаркетах.

Дезі – менше насіння темного кольору і з товстою шкіркою.

Бомбей – також темний, але за розміром ближчий до кабулі, дуже популярний в Індії.

Корисні властивості

В нуті є велика кількість цинку, фосфору, калію, магнію та вітамінів групи В. Також в цих бобових є розчинні та нерозчинні харчові волокна, Вони добре впливають на роботу травної системи. Також його, завдяки метіоніну, радять вживати тим, хто має дієтичний раціон або лікується від нестачі елементів заліза. Регулярне вживання нуту може знизити холестерин в крові, а якраз завдяки феруму його радять людям з анемією. Марганець у складі цієї бобової рослини також добре впливає на стан нервової системи. 

Вживати нут потрібно не лише вегетаріанцям

Також бобові радять вживати для профілактики ішемічних хвороб серця. З нуту роблять пляцки замість хліба – він рятує людей з целіакією (непереносимістю глютена), адже схожий за клейковиною на хліб з пшеничного борошна. Вживати нут потрібно не лише вегетаріанцям – рослинний білок відрізняється від тваринного і також виконує свої функції в організмі. Тому потрібно доповнювати свій раціон різними продуктами не задля дотримання дієти, а для покращення стану здоров’я.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті