У більшості країн світу під час святкування різдвяних свят точно є дещо спільне: всі ми збираємося разом з родиною у цей день. Пропонуємо прочитати про традиційні страви іноземців, можливо, вам сподобається якась ідея і ви відшукаєте рецепт для цьогорічного святкового столу.
Франція
Святкування у Франції починаються напередодні Різдва, після опівночі. Часто основою стравою на столі є морепродукти, французи, в основному надають перевагу лососю або устрицям.
До столу також подають відомий паштет фуа-гра та морські гребінці.
Далі в меню може бути птиця, начинена каштанами. У країні немає суворих правил відносно різдвяної вечері, тому в кожному регіоні переважають різні страви. Обов’язковими є тверді сири, вино і десерт. У Провансі традиційно готують 13 десертів з сухофруктами.
Бразилія
Як і французи, бразильці також починають святкування напередодні Різдва. Сім’я часто збирається разом, щоб з’їсти честер – запечену курку, а також солону тріску, відому як bacalhau. Оскільки на Різдво у Бразилії спекотно, вони готують холодні гарніри, салати, фрукти. Десерт складається з популярного солодкого хліба з сухофруктів, панеттоне або рабанадасу (щось на зразок французьких тостів). Однак, якщо ви знаходитесь на півдні країни, ви можете отримати порцію штруделя, рецепт якого запозичили у німців. Звичайно, кілька екзотичних фруктів також прикрашають святковий стіл.
Гренландія
У Гренландії чоловіки пригощають жінок товстою смужкою китового жиру, страву називають Mattak. Страву їдять сирою, вона має горіховий смак і досить поживна.
Норвегія
В переддень Різдва в цій холодній північній країні обмінюються різдвяними подарунками. Щоб зробити урочистості особливими, норвежці подають рисову кашу. Якщо вам пощастило знайти мигдаль у вашій порції, то вам запропонують марципанову свинку. Основною стравою часто є смажені свинні реберця, або висушені баранячі ребра, що подаються з суркалом – червоною або білокачанною капустою, приготованою з оцтом і кмином. Сніданок на Різдво також важливий для норвежців. Сім’ї проводять багато часу за столом і подають різдвяні залишки разом з копченим лососем і яєчнею.
Польща
Як і в багатьох європейських країнах, вечір напередодні Різдва, або Wigilia, дуже важливий для поляків. Існує багато традицій, включаючи встановлення додаткового місця за столом для Господа, або «втраченого мандрівника», який, можливо, потребує притулку. 24 грудня – останній день посту і закінчується він – бенкетом. У багатьох сім’ях готують 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів. Традиційно подають борщ, а потім йдуть пісні вареники, короп, квасоля, оселедець і квашена капуста. Для того, щоб наступний рік був щасливим, варто скуштувати трішки з кожної страви!
Великобританія
Англійці на святковий обід готують величезну індичку, смажену картоплю, суміш овочів – у тому числі брюссельську капусту. А ще часто готують ковбаски загорнуті в смужки бекону.
На десерт британці готують пиріжки з сухофруктами і різдвяний пудинг, в якому дуже багато сухофруктів і бренді.
Італія
Подібно до поляків, італійці напередодні Різдва утримуються від м’яса, вибираючи пісні страви. Зазвичай по всій країні готують рибні страви. Також готують пасту з різними сирами і овочами. А після фаршированої індички настає час для десерту. Тут можна очікувати панеттоне, печиво, бісквіти, наповнені шоколадом або кавовою рикоттою.
Німеччина
Деякі німці постять на Різдво і вибрають рибні страви, такі як оселедець, лосось або короп. Все більшою популярністю для різдвяної трапези є домашня птиця, наприклад, гуска або індичка, що подається з пельменями, квашеною капустою, пряною капустою, каштановою начинкою і яблучною ковбасою. Але свято Різдва в Німеччині не було б повним без асортименту десертів, включаючи різдвяне печиво Weihnachtsplätzchen, вперше зроблене в франконських монастирях ще в середні віки. Stollen, еквівалент пряного кекса з фруктами. І, звичайно ж, не забувайте про приголомшливі пряникові будинки, які випікаються в цей святковий сезон.
Філіппіни
Філіппінці, здається, створили різдвяне меню з кращих страв усіх цих країн, додавши власний солодкий нюанс. Оскільки Різдво – це дуже святковий час для країни, яка охоплює приблизно 7 641 островів, сім’ї збираються разом 24 грудня для вечері – Ноче Буена (Різдвяна вечеря). Основним продуктом на різдвяному столі є паста, а також шинка в солодкому сиропі, а ще смачна смажена свинина. Фруктовий салат покритий солодким згущеним молоком. Навіть спагеті подають з густим солодким соусом. Нарешті, найпопулярніший рисовий пиріг пурпурового кольору – Puto Bumbong. Люди збираються біля церкви після меси і дегустують його разом.