Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Коротко про сало

Існує думка, що українці - рекордсмени по споживанню сала. Насправді, це не так.

сало

Згідно з даними істориків, сало в Україні з’явилося ще за Київської Русі. Вже тоді під час бенкетів на столі можна було побачити такий продукт. Проте, батьківщина ласощів не Україна, а Італія. Більше трьох тисяч років тому сало давали рабам, щоб вони не слабшали від важкої роботи. Пізніше його стали вживати в їжу і багатії – з маслом і спеціями.

У світі наша нація займає лише тринадцяте місце по споживанню сала, поступаючись позиціями жителям Чехії, Німеччини, Польщі та інших країн Європи. Як виявилося, українці більше люблять ковбаски і різні вирізки.

Види сала

Саме по собі сало – це жировий прошарок в черевній порожнині, яка з’являється в період відгодівлі тварини – свині або кабана. Якість продукту безпосередньо залежить від раціону худоби, саме тому домашнє сало таке ніжне і соковите – тварин годують зі столу недоїдками або натуральним кормом. 

  • з прожилками м’яса – грудинка або бекон;
  • смалець – розтоплене сало, яке в Європі мажуть на бутерброди, а в Україні використовують, як кулінарний жир;
  • шкварки – маленькі шматочки сала, якими часто посипають вареники.

Про користь сала:

Головні переваги продукту – наявність жирних кислот і вітамінів. В організмі тварини сало забезпечує запас поживних речовин. Арахідонова кислота активізує захисні властивості імунітету, особливо яскраво це видно на прикладі популярної закуски – бутерброда з салом і часником.

Арахідонова кислота зміцнює стінки судин, запускає обмін холестерином, виводить з організму токсини і шлаки. Вітаміни A, E і D і селен також присутні в складі сала.

Норма сала в день – 30 грам для дорослої людини. Дієтологи рекомендують їсти сало натщесерце, якщо хочете нормалізувати процес травлення.

Про шкоду сала:

Людям, у яких спостерігаються симптоми панкреатиту або холециститу, вживати в їжу сало не можна. Перевищувати добову норму також небажано, особливо людям з ожирінням і атеросклерозом. В цілому, ставитися до сала, як і до будь-якого іншого продукту, слід обережно, тому що “що занадто – то не здраво”.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті