Що це таке?
Клітковина – елемент рослинної їжі, не перетравлюється організмом людини, але є незамінним очисником шлунково-кишкового тракту. На клітковину багаті фрукти та овочі, а також цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби.
Це вид складних вуглеводів, утворених частинами рослин. Тобто найбільше клітковини у м’якоті та оболці цих продуктів. У продуктах тваринного походження, тобто у м’ясі молоці та інших клітковини нема, її можна отримати лише з певної рослинної їжі, тому вона є таким цінним мікроелементом. Як пише Міністерство охорони здоров’я України, середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 грамів на день.
В чому користь?
Клітковина має багато корисних властивостей. Зокрема це посилення перистальтики кишечника, зниження рівня глюкози, клітковина виводить токсини та шлаки за рахунок їхньої абсорбції харчовими волокнами. Також регулярне вживання продуктів з високим вмістом клітковини сприяє кращому перетравленню їжі та живить мікрофлору кишечника.
Згідно з дослідженням, яке проводили науковці протягом 9 років, вивчаючи харчові звички людей, постійне сповживання їжі з вмістом клітковини запобігає появі серйозних хвороб та передчасної смерті, тобто клітковина продовжує тривалість життя. Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину був в середньому на 22% нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.
Чи є протипоказання?
Серед мінусів – лише непереносимість певних продуктів з клітковиною. Також обережко споживати клітковину потрібно людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, адже надмірна кількість цього елементу може спричинити закрепи, здуття та інші проблеми. Однак, якщо споживати клітковину в нормальних кількостях та поступово вводити її в раціон, проблем не має виникати.
Де її шукати?
Продуктів, які містять клітковину багато. Зокрема, це яблука та банани з фруктів (містять 4,4 грам та 3,6 грам клітковини відповідно). У овочах найбільше її у моркві та буряку та брюсельській капусті (2,8 г на 100 грам овочу, 2,8 грам, 2,6 грам та 3,7 грам). Серед бобових відзначаються високим рівнем клітковини сочевиця та нут (13,1 грами та 12,5 грам на склянку вареної сочевиці та нуту). Серед горіхів найбільше цього елементу в мигдалі – аж 13,3 грам на 100 грам горіха.