До різновидів ковбаси Фует відносяться еспетек, тастет, пепе і секальона.
ОСОБЛИВОСТІ
Фует не схожий на інші ковбаси. Її форма досить довга, пряма та тонка. Стає зрозумілим чому її назвали саме так, адже «Fuet» перекладається з каталонського як «батіг». Дійсно схожий. Продукція дуже легка, але досить щільна і гнучка.
Цьому делікатесу притаманна насиченість смаку. Має традиційне забарвлення винного відтінку з вкрапленнями жиру і чорного перцю. Також відзначається приголомшливий аромат молока в поєднанні з грибними нотками. І відрізняється продукція від інших ковбас звичайно не тільки цим. Класичний сорт має на своїй поверхні білу благородну цвіль, утворення якої проявляється при дозріванні продукту.
ВИДИ
- Еспетек (espetec) дуже легка, майже невагома, довга і тонка паличка традиційної каталонської ковбаси. Скибочки виходять округлої овальної форми.
- Тастет (tastet) – перший виріб, по якому оцінювали рівень приправленості.
- Пепе (pepper).
- Секальона (Secallona, Секаллона) – на зрізі вона трохи вдавлена, у вигляді вісімки, а не кругла або овальна, як решта фуетів. Ця особливість утворюється в процесі природної ферментації. Також часто на Секальоні немає білого нальоту, суха та невелика.
- Сомалла (Somalla, Sumaia) – більш подовжена версія Fuet, але з більш пісної свинини. Буває суха та напівсуха, тонка, ніжна, крихка. Її характерна риса полягає в схожості до форми підкови.
- Дідалети (Didalets) – це мініатюрна версія (приблизний розмір становить половину великого пальця). Їх використовують в якості закуски.
- Міні-фуети – це снеки на основі Fuet, які зручно взяти з собою для перекусу на ходу.
- Loncheado – це нарізаний делікатес.
ВИГОТОВЛЕННЯ
Фарш на виробництві готують з якісного, дрібно нарубаного свинячого м’яса та сала. Найчастіше з туші обирають лопатку та бекон. Фарш маринують та додають чималу кількість перцю та спецій. Суміш набивають в натуральну тонку оболонку і солять. На останньому етапі спори грибка поміщаються навколо оболонки, щоб інші гриби і мікроби не пошкодили продукт.
Покриття на зовнішній поверхні виникає під час фази сушіння. Вода, що міститься всередині продукту, поступово виштовхується назовні, в результаті чого зовнішня частина ковбаси стає вологою, що викликає поширення плісняви. Щоб цвіль була не шкідливою використовуються заквасочні культури, які корисні та запобігають розростанню патогенних або шкідливих грибків. Біла флора разом з сіллю створює перший бар’єр проти зростання небажаних мікроорганізмів. Пліснява не тільки надає особливого запаху, але й захищає продукт від передчасного висихання.
Іспанія займається розробкою удосконалення ковбас, і вже сьогодні можна зустріти фует не тільки зі свинини, а й з індички. Також існують й інші різновиди, в залежності від використання додаткови спецій і компонентів: із запашним зеленим перцем, часником, інжиром, з додаванням сиру з блакитною пліснявою, грецькими горіхами чи фісташками. А ще існують ковбасні вироби в обсипці з чорного чи червоного перцю, пряних середземноморських трав тощо.
ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРЕГАТИ
Якщо продукція зовсім суха та тверда, то її можна зберігати при кімнатній температурі в темному, сухому і нежаркому місці до кількох місяців. А якщо ковбасний виріб більш ніжний, м’який та недосушений до кінця, то термін його зберігання коротший і краще зберігати його в прохолодному місці (холодильнику).
З ЧИМ СМАКУЄ
Очищати наліт не потрібно, оскільки він їстівний. Також шкірочка додає ковбасі хрусткої текстури. Нарізати продукцію рекомендується тоненькими шматочками. Добре поєднується з овочами, зеленню, фруктами та сирами. З напоїв варто обрати червоне сухе або напівсухе вино.
Найпопулярнішу ковбасу в Іспанії подають перед обідом і вечерею. Іспанці вважають, що смак і аромат цього делікатесу сприяє збудженню апетиту, тому і смакують її у якості закуски! Її люблять усі, і діти і дорослі. Часто смакують поєднання хліба, шматочку сиру і тонкі скибочки фуете, зелень, овочі, частинка помідора. Зазвичай Fuet подається в сирому вигляді, хоча з неї можна приготувати різні страви.
ПРОСТІ ТА СМАЧНІ РЕЦЕПТИ
Брускети з інжиром
Багет нарізати та підсушити на гриль сковорідці. Змастити брускети вершковим сиром, а зверху викласти шматочки свіжого інжиру та ковбаси.
Салат з Фуетом
Нарізати інжир, помідори черрі, ковбасу, пошматувати листя салату. Подрібнити грецькі горішки та фісташки і підсушити їх. Грушу нарізати шматочками та підсмажити на сухій гриль-сковорідці. Зробити заправку з горішків, оливкової олії, спецій та винного оцту.