Умово, здорова їжа – це свіжі та якісні продукти, сезонні фрукти і овочі та ін. Якщо ж говорити про готові страви, то вони мають бути без або з мінімальною кількістю консервантів, підсолоджувачів та барвників. Вважається, що така їжа коштує дорожче, ніж заморожені напівфабрикати чи акційні товари в супермаркетах. Ось вам декілька ідей, щоб раціон був здоровим, а гаманець – не порожнім.
Готуйте самі
Рослинне молоко, фітнес-батончики, тофу та сейтан коштують недешево. Але якщо є бажання, їх можна приготувати вдома – інгредієнти обійдуться значно дешевше. Так, з маленького пакета вівсянки за 20 гривень можна зробити вівсяне молоко, а макуху перетворити у фітнес-батончики, які довго зберігаються, заміняють печиво і, на відміну від магазинних аналогів, мають простий та зрозумілий склад. Приготування їжі займає час, тому варто оптимізувати процес. Наприклад, готувати гарніри на кілька днів наперед, заздалегідь визначаючи меню на тиждень, щоб не придумувати його в останній момент з того, що залишилося в холодильнику.
Вибирайте сезонне
Сезонні овочі та фрукти обійдуться дешевше, адже зазвичай продаються в супермаркетах зі знижкою. Часто їх термін зберігання коротший, тому вони більш свіжі.
Плануйте покупки. Краще купувати продукти на тиждень
Ціни у гіпермаркетах часто нижчі, ніж у магазинах біля дому, а ще там ширший асортимент і є продукти власної марки. Краще планувати великі закупки на вихідні та брати ті продукти, які важко знайти у маленьких магазинах.
Порівнюйте ціни онлайн
Горіхи та сухофрукти невигідно купувати в супермаркетах: там вони розфасовані в невеликі пакети та коштують значно дорожче. На ринках і в спеціалізованих точках ціни трохи нижчі. Найдешевше взяти на вагу в одному з онлайн-магазинів. В інтернеті простіше порівняти ціни та умови доставки. Щоправда, купуючи горіхи та крупи про запас, варто потурбуватися про зберігання – краще помістити їх у герметичні ємності.
Шукайте заміну
Освоївши рецепт, можна спробувати замінити інгредієнти більш доступними. Наприклад, взяти дешевший сорт риби, іншу крупу чи вид бобових. Можна також створювати свої страви на основі універсальних рецептів. Якщо ви не готові купувати спаржу для ризото, спробуйте варіант із грибами. Не всі інгредієнти можна легко замінити чи прибрати з рецепта, але іноді вдається приготувати не менш цікаву страву.