Щоб приготувати класичний хумус, знадобиться:
- Потужний блендер.
- 300 г замоченого на ніч нуту (залийте водою та залишіть на 8-12 годин).
- 2 зубчики часнику (можна взяти більше чи менше за смаком).
- Сік 1 лимона.
- 4 ст.л. тхіни (можна приготувати власноруч, збивши у блендері насіння кунжуту з крижаною водою до однорідної консистенції).
- ½ склянки (або трохи менше) оливкової олії холодного віджиму.
- Сіль і спеції (паприка, мелений кмин, чилі, чорний перець) за смаком.
Промитий нут залийте водою та поставте варитися на середньому вогні мінімум на 2 години. Посолити воду можна тільки за кілька хвилин до закінчення приготування, інакше горох розвариться. Злийте воду, у якій варився нут, відклавши скляну бульйону. Вкладіть у блендер горох, тхіну, часник, лимонний сік, спеції та півсклянки відвару, збийте.
Поступово додавайте у пюре оливкову олію та іншу частину бульйону, продовжуючи збивати. Консистенцію регулюйте на власний розсуд: хтось полюбляє гладку текстуру хумусу, комусь подобається більш щільна. Скуштуйте страву на сіль і спеції, викладіть у миску, прикрасьте оливковою олією, спеціями та свіжою зеленню, подавайте зі свіжими овочами або тонкими хлібцями.
Домашній хумус можна зберігати у холодильнику, в герметичному контейнері, до 3 днів.
Хумус з авокадо
Щоб приготувати хумус з авокадо, замочіть на ніч 200 г сухого нуту. Зранку зваріть його та збийте у блендері з 1 м’яким авокадо, 3 ст.л. тхіни, 1 зубчиком часнику, соком 1 лимона, сіллю та чорним перцем, і 3 ст.л. оливкової олії. Якщо маса вийшла занадто густою, додайте трохи води.
До хумусу з авокадо ідеально підходять: свіжа кінза, соус табаско, свіжі помідори, тортилья.
Хумус з гарбузом
1 склянку нуту замочіть на ніч, а зранку зваріть до м’якості. 250 г гарбуза наріжте на кубики і викладіть у форму для випічки разом з 5 зубчиками часнику. Полийте овочі оливковою олією та поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
Трохи охолодіть всі продукти, потім викладіть у блендер та збийте разом з соком ½ лимона, меленою паприкою, сіллю 3 ст.л. оливкової олії та дрібкою сушених італійських трав. У процесі додайте трохи води, щоб хумус вийшов більш ніжним.
До хумусу з гарбузом ідеально підходять: гарбузове насіння, розмарин, м’який козячий сир.
Хумус з буряком
Для яскравого бурякового хумусу 200 г вареного до м’якості нуту змішайте у блендері з вареним або печеним буряком, 4 ст.л. тхіни, 2 зубчиками часнику, соком ½ лимону та оливковою олією. Як завжди, коригувати консистенцію можна за допомогою води.
До хумусу з буряком ідеально підходять: кедрові горішки, житні хлібці, сушений чебрець, бринза.
Згадати про італійське сонце – хумус з в’яленими томатами
Хумус з в’яленими томатами готується із замочених на ніч 200 г нуту та ½ склянки в’ялених помідорів. Горох зваріть до м’якості і збийте у блендері разом з томатами, 2 зубчиками часнику, соком 1 лимону, 3 ст.л. тхіни, ½ ст.л. меленої зіри та оливковою олією.
До хумусу з в’яленими томатами ідеально підходять: гарам масала, свіжа петрушка, печений баклажан, цибулеві кільця.