1. Беріть у ліс з собою гострий ніж: ним ви будете зрізати гриби, щоб не пошкодити грибницю. За допомогою ножа легко можна переконатися, чи вони не уражені личинками, та почистити його.
2. Вирушати у ліс рекомендують рано вранці. Оптимальний час – 6-7 година ранку. Якщо напередодні пройшов легкий теплий дощ, і водночас світило сонце, то це вірна ознака того, що в лісі зараз багато грибів.
3. Збирайте лише ті гриби, які ви знаєте і в яких впевнені, що вони їстівні.
4. Ніколи не збирайте і не вживайте гриби, які на ніжці мають стовщення, оточене оболонкою (вольвою): це характерна риса отруйних грибів.
5. Не збирайте перезрілі, ослизлі, в’ялі, червиві, зі слідами плісняви на капелюшку або ніжці. Вони, як правило, вже містять токсичні речовини і дуже часто є отруйними.
6. Не збирайте їх у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та поблизу залізниці, біля полів, оброблених пестицидами, та сміттєзвалищ.
7. Сирі гриби пробувати на смак суворо заборонено.
8. Використовуйте корзинку з берести або вербових прутів. Целофанові та паперові пакети для цього непридатні: гриби швидко зіпріють через погану циркуляцію повітря.
9. Принесені додому гриби потрібно в той же день розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Усі переспілі, в’ялі гриби та ті, з приводу яких ви вагаєтеся, чи дійсно вони їстівні, потрібно викинути.
10. Обов’язково чистити та піддати кулінарній (термічній) обробці в день збору або не пізніше наступного ранку. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а капелюшок ретельно очищають від піску і сміття. Сушити теж треба відразу після збору.
11. Пам’ятайте, що отруїтися можна і деякими їстівними видами, якщо вони довго пролежали в теплі і встигли виділити токсичні речовини.
Кому краще не їсти гриби?
Також слід пам’ятати, що грибні страви важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати люди з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, маленькі діти. Не можна вживати гриби вагітним та тим жінкам, що годують груддю.