Якщо ви плануєте випити пляшку вина в найближчі пару днів, то ніяких особливих умов йому створювати не потрібно. Варто лише правильно охолодити перед подачею. Цей текст точно не для тих, хто купує пляшку вина на вечір. Найімовірніше, буде корисний людям, які привозять з нового місця вино замість сувеніру або просто люблять колекціонувати.
Усі, хто зберігають вино в класичному продуктовому холодильнику, виймайте його після прочитання цих слів. У холодильнику відмінно зберігаються овочі, фрукти, молочні продукти, але не варто залишати вино. Побутовий холодильник порушує основні критерії зберігання вина:
- потрапляння світла;
- наявність вібрацій;
- мінлива температура;
- сторонні запахи;
Максимум можна охолодити пляшку для вживання за годину або за 30 хвилин, але не варто зберігати там тижнями чи місяцями.
Багато хто залишає пляшку вина в холодильнику в разі раптових гостей або бажання випити. Якщо ви розраховуєте свої темпи споживання вина, то прибирайте непотрібні пляшки з непрофесійних місць охолодження до темних і прохолодних шаф (але не в гараж). Це повинно бути місце, у яке ви рідко заглядаєте, воно темне й поруч з прохолодною стіною.
Якщо пляшка закупорена традиційним корком, то краще такі вина розміщувати горизонтально. Якщо пляшка з гвинтовою пробкою, то зберігати можна в будь-якому положенні, хоч догори дригом.
У холодильнику краще тільки підготувати вино, якщо у вас біле, ігристе або рожеве й ви хочете пити його за правильної температури. Це найменше, що можна зробити в побутових умовах. Краще, якщо у вас є лід або кулер чи відро для охолодження вина, ігристого.
Більшість білих, ігристих і рожевих вин повинні вживатися за температури від 7°С до 10°С. Начебто чули, що червоне повинно бути «кімнатної температури», тому, дістаючи із шафи, відразу в келих. Але під «кімнатною» мається на увазі 16°С, як у бургундському замку. У нас у квартирах – 20°–22°С точно, а в опалювальний сезон і більше. Тепле червоне випирає спирт і здається різким і грубим, тому навіть 15 хвилин у холодильнику будуть доречними.
У виноробів, які роблять усі типи вин, є тільки один льох: вони не будують окремих приміщень для білого, рожевого й червоного вина. Усе зберігається в одному місці за уніфікованої температури – 12°–15°С.
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ:
- постійна температура 12°–15°С. Зміни температури, як і кімнатна температура 20°–24°С, стрімко старить вино та знижує його можливості до зберігання;
- вологість – приблизно 70%. За низької вологості (а в наших квартирах вона, як правило, не висока) дерев’яні винні корки швидко розсихаються, кисень починає проникати у вино, а вино – окислюватися;
- відсутність зайвих запахів. Не варто зберігати вино в гаражі поруч із каністрами з бензином або в комірчині з ароматичними свічками.