Кускус – чемпіон зі швидкості та зручності приготування. Усього кілька хвилин і найсмачніший гарнір буде на вашому столі. Просто запарте у співвідношенні 1 об’єм крупи до 1,5-2 об’єму окропу. Закрийте ємність, в якій ви запарюєте, кришкою і зачекайте приблизно 5 хвилин. Потім відкрийте, додайте сіль, оливкову олію чи вершкове масло. Кускус можна додавати і до овочів. Наприклад, посмажте натерту моркву та дрібно нарізану цибулю, додайте цвітну капусту та броколі й трохи соєвого соусу. Тушкуйте 3 хвилини, але щоб цвітна капуста і броколі трохи хрумтіли. Після цього додайте кускус, залийте гарячим м’ясним, овочевим або грибним бульйоном, доведіть до кипіння, накрийте кришкою та залиште на 5 хвилин. Можна також продовжити готувати, постійно помішуючи кускус, доки він не вбере всю рідину.
Кускус відмінно поєднується з овочами, м’ясом та рибою, а також ідеально підходить для приготування салатів.
Рецепт: Кускус по-грецьки
Кускус відмінно поєднується практично з усіма овочами, а також із сиром. Я приготував цю крупу з оливками, огірком, солодким перцем та сиром фета. Вийшло дуже смачно та на все про все витратив до 15 хвилин. До речі, сир фета можна замінити на рікоту.
Інгредієнти:
- 150 г кускуса
- 150 г сиру фета
- 100 г оливок без кісточок
- 2 невеликі огірки
- 1 солодкий перець
- 2 ст. л. оливкової олії
- 2 гілочки м’яти
- сіль та перець до смаку
- Візьміть 150 г кускуса, додайте дрібку солі та 1 ст. л. оливкової олії, а потім залийте окропом у пропорції 1:1. Накрийте кришкою та залиште на 5 хвилин.
- Доки кускус запарюється, візьміть два невеликі огірки та солодкий перець, поріжте дрібним кубиком або соломкою – як вам подобається.
- Візьміть 150 г сиру фета та наріжте кубиками.
- Усі інгредієнти змішайте у мисці, але робіть це акуратно, щоб кубики фети залишилися цілими.
Булгур
Бургул відмінно поєднується з м’ясними та рибними стравами, підходить для приготування салатів та легких закусок. Щоб булгур вийшов розсипчастим і смачним я рекомендую готувати його в невеликій жаровні, попередньо обсмаживши з невеликою кількістю соняшникової чи оливкової олії. Достатньо буде 5 хвилин, після чого додайте води у 2 рази більше за кількість булгура та готуйте на маленькому вогні 15 хвилин. Якщо вода википить, а крупа не готова, можете додати ще гарячої води. Також булгур можна відварити у великій кількості води до готовності й відкинути на друшляк. Булгур попередньо не потрібно промивати у воді, одразу з упаковки він вирушає в каструлю або пательню. Його можна приготувати й у духовці. Насипати в деко, залити м’ясним бульйоном, накрити фольгою та поставити в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів. Якщо після закінчення цього часу крупа не приготувалася та рідина не випарувалася, можна вимкнути духовку та залишити булгур ще на 20-30 хвилин.
Рецепт: Булгур з вишнею та томатами
Ігредієнти:
- 200 г булгура
- 50 г сухої вишні
- 1 великий томат
- 1 ст. л. оливкової олії
- 3-4 гілочки м’яти
- сіль та перець до смаку
- Візьміть 200 г булгура та відваріть у підсоленій воді, скориставшись моїми порадами з варіння, які описані вище. Після приготування заправте булгур 1 ст. л. оливкової олії.
- Візьміть 1 великий томат, наріжте дрібними шматочками та додайте до булгуру.
- Помийте 50 г вишні та 3-4 гілочки м’яти. Відокремте від гілочок м’яти листочки і дрібно поріжте їх. Додайте все в каструлю з булгуром.
- Усі інгредієнти перемішайте й додайте до смаку сіль і перець.