Через брудні овочі та фрукти можна заразитися гострою кишковою інфекцією. Вона може призвести не лише до отруєння чи розладу шлунку, а й до більш серйозних ускладнень – особливо у дітей.
Ці інфекції можуть бути викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм саме через заражену їжу чи воду. Окрім гострої кишкової інфекції, немиті плоди можуть переносити глисти. Особливо ті, як ростуть на грунті: наприклад, полуниця.
Для того, аби не вхопити гостру кишкову інфекцію, потрібно, зокрема, завжди мити руки перед приготуванням чи прийомом їжі, і завжди мити руки після відвідування туалету.
Тому так важливо ретельно мити овочі та фрукти, особливо якщо плануєте вживати їх сирими. Адже ми не можемо знати, хто торкався до цих плодів раніше і чи мив він перед цим руки.
- Просто намочити фрукт чи овочі – недостатньо, щоб позбавитись від усіх бактерій. Найкраще продукти замочувати на 10-15 хвилин у розчині соди. На один літр води – одна столова ложка соди. Таким способом можна очищувати більшість плодів: сода не змінює смак продукту, її не потрібно змивати і вона абсолютно безпечна.
- До води, у якій плануєте замочувати овочі, також можна додавати олію чайного дерева (кілька крапель на один літр). Вона має антисептичну дію, яка допомагає очистити плоди. Тоді достатньо 3-5 хвилин замочування. Але після цього способу фрукти та овочі потрібно додатково промити під протічною водою.
Декілька додаткових порад:
Також можна обробляти плоди розчином із соди та лимонного соку (на склянку води чайна ложка соди та ложка лимонного соку). Я переливаю розчин у пульверизатор, усі плоди викладаю на стіл та обприскую рідиною. Потім варто дати постояти продуктам кілька хвилин та промити під протічною водою.
Не рекомендують мити овочі та фрукти гарячою водою. При високих температурах деякі види сирих овочів втрачають частину своїх поживних властивостей – навіть якщо на вигляд не змінюються. Гарячою водою можна мити лише цитруси.
Також не радять мити овочі у розчині води та оцту.
Якщо часу на замочування немає, то потрібно ретельно руками протирати овоч чи фрукт під протічною водою. Таким способом рекомендують мити плоди не менше 30-60 секунд кожен.
Фрукти чи овочі, які ми чистимо, також потрібно мити. Це, наприклад, банан. Коли ми його відкриємо, частина бактерій зі шкірки може потрапити на сам плід.
Коренеплоди спершу потрібно замочити у теплій воді, очистити від землі та бруду. І лише після цього можна їх чистити. Те ж саме стосується цибулі. Виноград найкраще мити під протічною водою протягом 1-2 хвилин. Така ж технологія для миття зелені.