Особливо смакує диня охолодженою, тому радимо її залишити в холодильнику мінімум на 2 години. Якщо немає часу, нарізайте скибочками або шматочками, викладайте на тарілку, а зверху додавайте кубики льоду.
Про користь дині
Диня на 90% складається з води та містить електроліти, такі як калій, магній, натрій та кальцій. Така комбінація поживних речовин разом із водою стане у пригоді тим, хто активно займається спортом чи має простудне захворювання та через температуру втрачає багато рідини.
Високий вміст вітаміну С, який є антиоксидантом, підтримує здоров’я шкіри та захищає її від сонячних променів, а також є важливим компонентом для підтримки імунної системи.
Диня містить мало натрію та багато калію, тому допомагає нормалізувати рівень артеріального тиску. Клітковина у складі покращує здоров’я травної системи, а два потужних антиоксиданти лютеїн і зеаксантин запобігають віковим змінам очей.
Диня смакує сама по собі чи в поєднанні з іншими харчовими продуктами, наприклад, м’ясом, сирами, овочами та зеленню. Часто говорять, що цю ягоду не можна поєднувати з молочними продуктами. На мою думку, в цьому питанні вирішальну роль відіграє кількість спожитого. Якщо ви зробите сорбет із заморожених шматочків дині із додаванням вершків та з’їсте 50-100 г, то негативних наслідків для здоров’я не буде. Тому важливо знати міру. Моя загальна рекомендація – не більше 300 г ягід та фруктів на день. Яка саме частина припаде на диню – вирішувати тільки вам. З обережністю до неї треба ставитися людям з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом та надлишковою вагою.
КОМЕНТАР ДІЄТОЛОГИНІ СВІТЛАНИ ФУС
Як обрати стиглу диню
Найпопулярніші сорти дині, які можна зустріти на полицях супермаркетів та ринків – Амал, Колгоспниця, Торпеда та Галія. Кожен сорт смачний по-своєму, але найважливіше – вибрати стиглий плід. По зовнішньому вигляду дуже важко визначити це. Тому в першу чергу вибирайте диню без зовнішніх пошкоджень – вм’ятин чи тріщин. Зверніть увагу на хвостик. Він повинен бути м’яким та трішки сухим. Зелений хвостик свідчитиме про недоспілу диню, сильно висушений – про переспілу. Якщо ви колись вибирали авокадо та знаєтеся на цьому, скористайтеся цим же методом у виборі дині. Натисніть пальцями на неї, шкірка повинна пружинити. Слід у вигляді ямки свідчитиме, що плід перестиг. Також вам допоможе орієнтуватися аромат плоду. Чим диня запашніша, тим вона більш зріла.
Ідеальні поєднання дині з іншими прожуктами:
З різними продуктами солодкість дині розкривається по-новому, тому цим літом радимо спробувати цікаві поєднання.
Додаємо м’ясо. Дині пасує прошуто, хамон чи чорізо. Її солодкість робить смак м’яса більш ніжним. Для екзотичного обіду чи вечері зробіть курку з теріякі та подавайте з рисом та шматочками стиглої дині.
Сир – ідеальний компаньйон. Диня ідеально поєднується з різними видами сиру: від бурати та моцарели до пармезану та гауди. А ми пропонуємо зробити вишукану закуску із підсмаженої на грилі дині з сиром рокфор. За бажанням візьміть сир горгонзолу, брі чи фету.
Зелень та овочі. Ідеальним доповненням до дині стануть листочки м’яти та базиліку, а з овочів пасуватимуть томати та солодкий перець. Якщо ви любите гаспачо та хочете урізноманітнити свої гастрономічні враження, пропонуємо не менш цікаву та швидку страву – холодний динний суп з часником та томатами.