Гриби (зокрема і гливи) – продукт, який володіє не тільки високою харчовою цінністю, а й унікальними цілющими властивостями. Ось чому ще в давні часи люди використовували їх для лікування від різноманітних захворювань. Гриби багаті на селен і бета-глюкан, мінерали та складні молекули, які стимулюють активність лейкоцитів, що відповідають за імунітет.
Порівняно з овочами, гриби містять значну кількість необхідного для нашого організму мінералу – селену, який відіграє важливу роль у деяких метаболічних процесах, зокрема тих, що направлені на усунення вільних радикалів.
Серед біологічно активних сполук, які роблять гриби важливими для підтримки імунітету, були знайдені різні типи полісахаридів, зокрема бета-глюкани та тритерпени. Тривалий час їх антибактеріальні та противірусні властивості були предметом наукових досліджень.
Бета-глюкани є полісахаридами, які мають гарну властивість – вони стимулюють імунну систему, покращуючи її активність та швидкість відповіді на будь-які зовнішні патогенні атаки (бактеріальні, грибкові чи вірусні інфекції) або внутрішні (пухлинні клітини). Молекули тритерпенів, з іншого боку, є циклічними гідрофобними вуглеводнями. Ці молекули відповідають за численні біологічні активності, зокрема протипухлинну, антигіпертензивну, імуномодулюючу, антиоксидантну та антимікробну активності.
Готуємо гливи на грилі
Вам знадобиться: гливи, часник, оливкова олія і сіль.
- Свіжі почистіть, помийте та дайте добре стекти воді.
- Викладіть у розігріту на середньому вогні пательню-гриль та посмажте близько 2 хвилин з кожного боку (можна скористатися електричним грилем).
- Додайте дрібно нарізаний часник і полийте оливковою олією.
І звичайно, неймовірно апетитні гливи смажені. На їх приготування потрібно витратити зовсім небагато часу — буквально 20-25 хвилин, але результат ті, хто їх спробує, запам’ятають надовго.
Можна використовувати гливи свіжі або заморожені. І важливо зазначити, що фахівці рекомендують купувати гливи в великих магазинах від відомих фірм або збирати власноруч.
У другому випадку, необхідно врахувати, що гливи (як і практично всі їстівні гриби взагалі) мають небезпечних двійників. Тому розумно мати під рукою якісно ілюстрований визначник.
І ще непридатні в їжу гриби, зібрані по узбіччях доріг, поблизу промислових об’єктів.
Принесені додому гриби слід перебрати і переробити в заготовки / відправити на сушку / приготувати і з’їсти протягом 6-8 годин — тому що цей продукт дуже швидко псується.
Сіль за смаком.