Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Глікемічний індекст продуктів харчування

Глікемічний індекс є відносною оцінкою якості 50 г вуглеводів у продукті, страві або напої, що показує на скільки приблизно підвищується концентрація глюкози в крові протягом 2 годин після його вживання.

покупки

Часто помилково вважають, що глікемічний індекс – це швидкість зміни рівня цукру в крові після вживання продуктів. Продукти з низьким ГІ дійсно засвоюються як правило повільніше, ніж продукти з високим ГІ. І відповідно, повільніше підвищують рівень цукру в крові. Але згідно з міжнародним стандартом ISO 26642: 2010 в процесі визначення глікемічного індексу швидкість зміни цукру в крові не вимірюють.

Виявляється, що при однаковій кількості вуглеводів у різних продуктах, їх глікемічні індекси можуть кардинально відрізнятися за рахунок різного ступеня засвоєння полісахаридів, причому деякі частини крохмалистих речовин можуть взагалі не розщеплюватися і не засвоюватися.

Продукти з високим глікемічним індексом:

  • пиво 110
  • фініки 103
  • Білий хліб 100
  • Здобні булочки 95
  • Млинці 95
  • Картопля запеченa 95
  • Рисова локшина 95
  • Консервовані абрикоси 95
  • Мед 90
  • Морква (варена або тушкована) 85
  • Кукурудзяні пластівці 85
  • Картопляне пюре, варена картопля 85
  • Мюслі з горіхами і родзинками 80
  • Солодка випічка (вафлі, пончики) 75
  • Гарбуз 75
  • Кавун 75
  • Диня 75
  • Пшоно 70
  • Шоколадний батончик (Mars, Snickers) 70
  • Молочний шоколад 70
  • Солодкі газовані напої (Pepsi, Coca-Cola) 70
  • Локшина з м’яких сортів пшениці 70
  • Білий рис 70
  • Картопляні чіпси 70
  • Цукор (білий або бурий) 70
  • Кускус 70
  • Манка 70

Продукти із середнім глікемічним індексом:

  • Ананас 66
  • Пшеничне борошно 65
  • Сік апельсиновий (пакетований) 65
  • Варення та джеми 65
  • Чорний дріжджовий хліб 65
  • Мармелад 65
  • Мюслі з цукром 65
  • Хліб чорний 65
  • Родзинки 65
  • Житній хліб 65
  • Картопля варена в мундирі 65
  • Цільнозерновий хліб 65
  • Консервовані овочі 65
  • зерна пшеничні, пророщені 63
  • Піца margarita 60
  • Банан 60
  • Морозиво (з додаванням цукру) 60
  • Довгозерний рис 60
  • Mайонез 60
  • Виноград і виноградний сік 55
  • Кетчуп 55
  • Спагеті 55
  • Консервовані персики 55
  • Пісочне печиво 55

Продукти з низьким глікемічним індексом:

  • Солодка картопля (батат) 50
  • Свининa (смажена) 50
  • Гречка зелена 50
  • Рис басматі 50
  • Журавлинoвий сік (без цукру) 50
  • Апельсини 50
  • Ківі 50
  • Манго 50
  • Коричневий неочищений рис 50
  • Яблучний сік (без цукру) 50
  • Гречка 50
  • Вівсянка 49
  • Булгур 48
  • Грейпфрут 45
  • Кокос 45
  • Сік ананасовий, без цукру 45
  • Свіжий апельсиновий сік 45
  • Хліб зерновий пшеничний, хліб житній 40
  • Яловичина (смажена) 40
  • Сушений інжир 40
  • Макарони твердих сортів, зварені “al dente” 40
  • Морквяний сік (без цукру) 40
  • Курага 40
  • Чорнослив 40
  • Дикий (чорний) рис 35
  • Свіжа слива 35
  • Свіжа айва 35
  • Йогурт натуральний 35
  • Йогурт знежирений 35
  • Морква сира 35
  • Кіноа 35
  • Квасоля 35
  • Свіжий нектарин 35
  • Гранат 35
  • Свіжий персик 35
  • Зерна житні, пророщені 34
  • Банани зелені 30
  • Куркa 30
  • Томатний сік 30
  • Свіжий абрикос 30
  • Перлова крупа 30
  • Коричнева сочевиця 30
  • Зелена квасоля 30
  • Груша свіжа 30
  • Томат (свіжий) 30
  • Сир знежирений 30
  • Жовта чечевиця 30
  • Чорниця, брусниця, лохина 30
  • Молоко (будь-якої жирності) 30
  • Маракуйя 30
  • Мандарин свіжий 30
  • Яблука 30
  • Ожина 20
  • Вишня 25
  • Зелена і червона сочевиця 25
  • Золотиста квасоля 25
  • Малина свіжа 25
  • Червона смородина 25
  • Соєве борошно 25
  • Полуниця, суниця 25
  • Гарбузове насіння 25
  • Аґрус 25
  • Шоколад чорний (70% какао) 22
  • Арахісова паста (без цукру) 20
  • Артишок 20
  • Баклажан 20
  • Соєвий йогурт 20
  • Мигдаль 15
  • Брокколі 15
  • Капуста білокачанна 15
  • Селера 15
  • Висівки 15
  • Брюссельська капуста 15
  • Кольорова капуста 15
  • Перець чилі 15
  • Огірок свіжий 15
  • Фундук, кедровий горіх, фісташки, волоський горіх 15
  • Спаржа 15
  • Імбир 15
  • Гриби 15
  • Кабачок 15
  • Ріпчаста цибуля 15
  • Песто 15
  • Зелена цибуля 15
  • Оливки 15
  • Арахіс 15
  • Ревінь 15
  • Тофу (соєвий сир) 15
  • Соя 15
  • Шпинат 15
  • Авокадо 10
  • Листовий салат 10

Петрушка, базилік, ванілін, рукола, кориця, орегано 5

Як ви помітили – м’ясо й птиця (у відвареному вигляді), риба та яйця відсутні в переліку, так як практично не містять в собі вуглеводів. Тобто, фактично – це продукти з нульовим глікемічним індексом.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті