Селиська сироварня
90202, Україна, Закарпатська область, с. Нижнє Селище, вул. Центральна, 169
«Селиська сироварня» – це соціально-економічний проект, що створений для локального розвитку, підтримки місцевого населення (постачальники молока – це маленькі виробники, що мають 1-2 корови породи «бура карпатська»), підтримки позитивного іміджу регіону, відновлення втрачених традицій сироваріння і, звичайно ж, виготовлення якісного сиру з коров’ячого молока.
Сироварня отримала назву «Селиська» на честь села де вона знаходиться, щоб чітко ідентифікувати з чого? Де? Та хто? робить цю продукцію. Цей же принцип було використано для продукції «Селиської сироварні».
Основний принцип роботи сироварні
«Якісно, натурально, традиційно».
Найважливіше для сировара – це отримати свіже карпатське молоко. Все інше – це уже технологія, яка нічого не варта без неповторного смаку молока від корів нашого регіону. Смак молока залежить від породи корови, якості корму, води та солі які вона вживає.
«Селиська сироварня» виготовляє 3 основні типи сиру:
- напівтвердий сир «Селиський» (голівки по 0,55-0,7 кг)
- м’який сир «Хуст» (голівки по 0,2-0,35 кг)
- твердий сир «Нарцис Карпат» (голівки по 20-25 кг, ріжемо на шматочки від 0,3 кг).
Яким є смак натуральних продуктів?
Натуральні продукти завжди мають унікальний та неповторний смак, що притаманний їхньому регіону. Зараз на ринку присутня, на жаль, величезна кількість підсилювачів смаку, що вводять людей в оману та формує у них сприйняття поняття смак. Який часто, не співпадає з натуральним.
Приїхавши й новий регіон завжди шукайте – локальні продукти, які рекомендують місцеві жителі. Найкраще купувати їх у маленьких магазинчиках чи у виробника. У супермаркетах натуральної продукції майже немає.
На сьогодні, сировари займаються розробкою нового сиру. Петро Пригара переконаний, щоб почати виготовлення нового сиру, потрібно багато експериментувати, вірити у себе та природу навколо.