Чорниця — надзвичайно корисна і смачна ягода. Вона належить до сімейства вересових і росте на невеликих чагарниках висотою 10−50 см.
Користь чорниці.
У ягодах міститься велика кількість вітамінів А, В і С, а також флавоноїдів і марганцю. В медицині використовується сушене листя, яке допомагає знижувати рівень цукру в крові, а також застосовуються для позбавлення від симптомів гінгівіту і стоматиту.
Доведеної ефективності для зору ягоди чорниці не мають. Втім, вони прекрасно регулюють тиск, в тому числі і внутрішньоочний. А це перешкоджає відшаруванню сітківки.
Калорійність чорниці.
Чорниця – досить дієтичний продукт. Калорійність чорниці становить 54 калорій на 100 грам.
Чорницю можна вживати в сирому вигляді – свіжі ягоди чудово смакують без будь-яких добавок. Можна додавати у смузі та каші, а також – у випічку.
Пропонуємо рецепт смачного заливного пирога із чорницею.
Для тіста знадобиться:
100 г вершкового масла
250 г борошна
1 ст. л. сметани
1 жовток
5 г цукру
Змішайте борошно, масло і цукор зі сметаною. Відправте тісто на 1 годину в холодильник. Потім дістаньте, розкачайте і помістіть в круглу форму, сформувавши бортики. Насипте зверху квасолю або горох і відправте в духовку, розігріту до 200° C, на 10−15 хвилин.
Розподіліть начинку: 0.5 л чорниці + 50 г цукру
Начинку залийте кремом. Вам знадобиться:
- 200 мл сметани
- 20 г цукру
- 2 яйця
- 20 г крохмалю.
Знову відправте пиріг в духовку, розігріту до 200° C.
Через 20 хвилин ароматний літній десерт готовий.