Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Аперитив: як поєднувати їжу та напої

Історія аперитиву почалася в Турині в 1876 році, в стінах невеликого магазинчика лікерів. “Татом” аперитиву називають Антоніо Бенедетто Карпано, який дав життя напою під назвою вермут.

Незабаром напій припав до душі королю Італії Віктору Еммануїлу ІІ, який оголосив вермут офіційним аперитивом королівського двору. З цього, власне, все почалося.

В Італії аперитив – це ефективний початок вечері. Це напій, ідея якого – «відкрити шлунок».

Аперитив – це до їжі. Хоча є ще таке поняття, як “аперитив по-міланськи”, – це коли ти їж і одночасно з їжею п’єш аперитив. Але найбільш популярний той, що передує вечері. Зазвичай, такий аперитив супроводжують сайдом. Це такий маленький кулінарний супровід, який доповнює смак алкоголю і “розігріває” шлунок. До того ж алкоголь уприкуску з їжею дозволяє розтягувати аперитив за часом і випивати замість однієї стаканчика, скажімо, два-три.

Аперитив – це насамперед проведення часу. Ти маєш бути розслабленим, нікуди не поспішати та проводити час у компанії друзів. Тому в Італії аперитив переважно п’ють на вихідних: у тебе є вільний час, який ти можеш провести у приємній компанії. Зазвичай аперитив починають пити з шостої-семої вечора до половини дев’ятої-дев’ятої. Така собі прелюдія: друзі збираються, випивають небагато, а потім їдуть усі разом на вечерю.

Італійці вживають аперитив протягом тижня. Більше того, аперитив може бути безпосередньо під час роботи — на ділових зустрічах, наприклад, замість кави можуть пригощати аперитивом на основі вермуту

Які напої подають на аперитив?

Вермут, звичайно, залишається найкращим напоєм для аперитиву – як чистий, так і в коктейлях.

В Італії одним із найбільш уживаних аперитивів є той, який називається “один до одного”. Наприклад, Martini з тоніком у рівних пропорціях.

З алкогольних напоїв аперитивами можуть бути вермут, херес, кампарі, ракія, бехеровка, узо, пастис, амонтільядо – це досить популярні у світі аперитиви. Також для розігріву п’ють міцний алкоголь – наприклад, джин, горілку, віскі чи ром.

Що запропонувати на аперитив тим, хто не п’є?

Не переживайте, якщо ви чи ваші друзі не вживають алкоголю – безалкогольними аперитивами теж бувають.

З напоїв-аперитивів з нульовим вмістом спирту – мінеральні води, газована, содова та проста охолоджена вода.

Як аперитив добре підходять соки: цитрусові (лимонний, апельсиновий, мандариновий, грейпфрутовий), а також гранатовий, томатний, березовий та несолодкий виноградний.

Безалкогольними аперитивами теж бувають

Закуски на аперитив

Щодо їжі під аперитив, то тут два варіанти: або співзвучне поєднання, або гра контрастів. Плюс все залежить від того, якою ми використовуємо вермут. У білого Bianco, наприклад, свіжіші ноти, тому він просто просить комбінацію, наближену до морепродуктів: риба, устриці, карпаччо, креветки… В принципі, до білого вермуту підійде будь-який продукт, який буде більш кислим, ніж сам напій. Мені особисто таке поєднання дуже подобається.

Якщо йдеться про червоний вермут, то тут краще вибирати продукти жирніші і більш наповнені смаком. Ідеально поєднуються з червоним вермутом смажені закуски. Найголовніші інгредієнти під червоний вермут – смажена картопля і оливки, вони завжди супроводжують такий аперитив.

Ще одним таким інгредієнтом може бути піца, вірніше маленькі піци. Але тоді ми ставимо перед собою зовсім іншу мету, вищу. Це вже рівень гурмі: коли у вас інтерес до аперитиву не як до джерела насолоди, а як до нового досвіду.

Не варто також забувати, що аперитив також залежить від клімату, сезону та погоди за вікном. Якщо на вулиці літо, то це обов’язково напій з льодом десь на літньому відкритому майданчику на кшталт тераси. Якщо зима, то це може бути той самий глінтвейн та посиденьки біля каміна. Ну і головна умова будь-якого аперитиву – його завжди потрібно пити у компанії.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті