Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Органічні відходи – для чого їх сортувати?

Сьогодні активно просувається новий тренд сортування сміття і саме органічнівідходи найважливіше навчитись правильно відкладати.

Зазвичай половина  усіх відходів — це продукти харчування, тобто те, що ми викидаємо з холодильників: все, що не доїли, залишки старих овочів, шкірка від їжі тощо. Це лише сміття з приватних кухонь, а ще ж є промислове виробництво. Це не просто сміття, це доволі небезпечні продукти розкладу, які при неправильній утилізації можуть нанести величезної шкоди. 

Це не просто сміття, це доволі небезпечні продукти розкладу

Для чого сортувати органічні відходи

Якщо неправильно розподіляти відходи по баках, їх просто разом будуть звозити на звалище, де разом з неорганічним сміттям харчові відходи будуть гнити, а токсичні рідини забуднюють грунти і води. Крім того, упаковка продукції часто виготовлена ​​з елементів що довго розкладаються, які не можуть нейтралізувати шкідливу дію без переробки. Утилізація продуктів харчування проводиться за спеціальною технологією, відповідно до нормативів, правил та вимог з охорони навколишнього середовища.

Варто відмітити, що сортування – складний процес і до нього на початку треба звикнути. Найлегше призвичаїтись до дуже простого правила, яке є ключовим – зробити окремий бак для їди. Для початку закріпіть собі список речей, які треба викидати окремо, а з часом будете робити це автоматично. Допомогти може і свідомий підхід до покупки продуктів – тоді ви полегшите собі завдання ще з супермаркету.

Що робити з відходами та чим вони небезпечні

США та Німеччина сортують органіку та неорганічні відходи окремо. Туди ж відносять і нехарчові органічні відходи.: іопале листя, гілки дерев тощо. Потім у промислових масштабах з нього виготовляють добриво чи біогаз.

У нас в Україні немає культури сортування, більше того, навіть ті маленькі ініціативи від місцевої влади, як от спеціальні баки для сортування, не набирають статусу звички. Тому сьогодні можна знайти багато різного, наприклад, в контейнері для паперу. Але ми ще маємо час звикнути, тим більше, що сортування може пригодитись у домашньому господарстві.

Компост використовують як добриво на огородах, він знадобиться навіть для клумби перед будинком. Якщо його не треба вам – ви завжди можете його продати або вже у вигляді компостованого матеріалу, або як відходи. Їх також часто приймають великі підприємства в цілях екологічної витрати ресурсів.

Компост використовують як добриво на огородах, він знадобиться навіть для клумби перед будинком

Якщо ці продукти таки потрапляють на звалище, вони під час бродіння утворюють метан – газ, який спричиняє вибухи, особливо у теплий час. Крім звичайних відходів, є ще й небезпечні, такі як не посортовані метали, виробничі хімікати, батарейки. Їх вибухання несе за собою велику шкоду для навколишнього середовища і людей, що живуть в тій місцевості через грунтові води.

То як сортувати?

Якщо ви таки наважитесь сортувати харчові відходи, то пам’ятайте, що у контейнер для органічних відходів можна класти:

– м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи;

– господарський папір, паперові серветки, залишки від чаю і кави;

– кімнатні рослини та квіти.

Також запам’ятайте, що не можна класти:

– олію, молоко, соуси та інші ліквідні продукти;

– рідини;

– великі кістки;

– плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

Не можна класти критий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті