Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Батат і картопля – корисні властивості та в чому різниця

Батат - напрочуд популярний овоч. Його часто можна побачити у фільмах на святковому американському столі. Але в Україні він не набрав такої популярності - у нас впевнено лідирує картопля.

Може здатись, що картопля й батат різняться лише у смакових властивостях, але це не зовсім так. Є ще ряд відмінностей, які варто знати, якщо плануєте додати цей овоч до свого раціону.

Що ж таке батат?

Часто можна почути, що батат – родич картоплі. Однак це міф, поширений невідомо ким і чому. Насправді батат є видом клубнеплодових багаторічних ліан, картопля ж –  вид рослин родини пасльонових. Ззовні він дійсно нагадує картоплю, але значно більший і нетипового для неї кольору. Походить цей овоч з Південної Америки, а саме – з Колумбії. Овоч багатий на вітамін А, або каротин. Він добре діє на передміхурову залозу та органи зору. Вітаміни групи В – покращує роботу центральної нервової сиситеми. Батат є не надто популярним овочем для вирощування в нас через любов цього плоду до вологого та теплого клімату. Наша осінь та зима йому не до вподоби.

Ззовні батат дійсно нагадує картоплю, але значно більший і нетипового для неї кольору

В чому різниця з картоплею?

снує декілька різновидів батату. Основна їх відмінність у кольорі та мікроелементах, які його надають – білий, жовтий, червоний, фіолетовий та помаранчевий. Смак батату часто порівнюють з перемерзлою картоплею, каштанами та печеним гарбузом. Він солодший від картоплі, але при цьому глікемічний індекс у нього менший (ГІ батату 50, при показнику 70 у картоплі). Вміст цинку та міді у нього також менший. Крім цього, вищою є енергетична цінність картоплі – 80 та 60 ккал. Також притаманна особливість картоплі – високий вміст крохмалю, не стосується батату. Через низький вміст цього елементу батат рекомендують споживати діабетикам.

Основна їх відмінність у кольорі – білий, жовтий, червоний, фіолетовий та помаранчевий

Як готувати?

На відміну від картоплі, батат можна їсти сирим, але зазвичай перед споживанням він все ж проходить термічну обробку – його запікають, тушкують, часто смажать як французьку фрі. Плід називають “солодкою картоплею” через схожу структуру та форму кореня, але насправді на смак він відрізнятиметься від картоплі суттєво. Задля експерименту можна спробувати замість традиційного для нас пюре зробити таке ж, але з батату – смак принципово не зміниться. Однак пюре – універсальний спосіб готувати овочі, тому ним нічого не зіпсуєш. Все ж цей плід більше смакує з рибою, сиром чи грибами, а солодкий пиріг із картоплі навряд чи вийде – краще з цим впорається саме батат.

На відміну від картоплі, батат можна їсти сирим, але зазвичай перед споживанням він все ж проходить термічну обробку
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті