Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Ранні овочі та фрукти – купуємо з обережністю

Весною потрібно максимально збагачувати раціон овочами та фруктами, але в цей час нітрати можуть насичувати ранні врожаї. Багато продуктів зараз є несезонними, тому треба з обачністю підходити до покупок.

Чи дійсно нітрати небезпечні

Насправді всі отруйні речовини, про які зазвичай йдеться, це – нітрати. Але вони далеко не є дуже небезпечними, тим більше смертельними. Насправді нітрати є частиною хімічного складу майже всіх овочів, рослин в загальному і навіть людей. Нітрати – це безбарвні кристалічні речовини, солі нітратної кислоти.

Здорова людина навряд чи відчує дискомфорт від споживання невеликої кількості нітратів, але у великих порціях вони перетворюються на нітрити і дійсно можуть нанести шкоди. Нітрити використовують як спосіб штучно продовжити строк зберігання продуктів та як ароматизатор. З них можуть після розщеплення в організмі вироблятись канцерогени – хімічні елементи, які провокують злоякісні новоутворення, тобто ракові пухлини.

Нітрати не завжди є в овочах через хімічну обробку, інколи їх утворення пов’язане з ґрунтом, неправильною температурою чи освітленням при вирощуванні

Насправді нітрати з продуктів менш концентровані, ніж ті, що містяться у питній воді. Міністерство охорони здоров’я України стверджує, що в ній токсичний вплив цих елементів у 1,25 разів сильніше виражений. Тому треба більше дбати про її фільтрацію, а не очистку овочів та фруктів. Нітрати не завжди є в овочах через хімічну обробку, інколи їх утворення пов’язане з ґрунтом, неправильною температурою, рівнем вологи чи освітленням при вирощуванні. Тобто це не завжди отрута, подекуди це хімічна реакція самих овочів. Хоч нітрати не є настільки страшними, як їх описують, але треба пам’ятати деякі правила обробки овочів та фруктів, які зайвий раз убезпечать вас від негативного впливу.

Як споживати свіжі овочі

Найпростіше, що можна робити – обов’язково мити овочі, а краще замочувати хоча б на годину перед вживанням. Очищати шкірку також варто, хоча й ходить міф ніби то в ній містяться всі найбільш корисні мікроелементи. Рекомендується це робити особливо з яблуками, огірками, кабачками та редискою.

Не вірте в неймовірну цінність нітрат-тестерів і не витрачайте на них кошти, бо вони недієві. Визначити точну кількість нітратів у продуктах можна лише в умовах лабораторії, а такі пристрої показують електропровідність солей в овочі, а не тільки нітратних.

Найпростіше, що можна робити – обов’язково мити овочі

Найкраще – це, звісно, відтягнути зі споживанням несезонних овочів якнайдалі або за можливості дати їм відстоятися, якщо це дозволяє їх строк зберігання. А ще звертайте увагу на розмір та колір овочів. Якщо вони надто великі – швидше за все добре покроплені. Зелень повинна бути темно зеленою, якщо на шкірці ви бачене нерівності або природні сухі ділянки – швидше за все це більш безпечний продукт.

Можна також відрізати основу або качан овоча, бо найбільша концентрація нітратів збирається якраз там. Але знову ж таки – не критична. Тому можна спокійно не робити цієї процедури, хіба що є точна інформація про вміст небезпечних сполук у грунті чи грунтових водах з місця, де зростали ці овочі.

Якщо ви готуєте салат з молодих овочів – одразу його споживайте та не відкладайте на потім. Процес перетворення нітратів у нітрити може бути посилений окисленням подрібнених і заправлених соусом овочів. В якості заправки рекомендується використовувати лимон або гранатовий сік – вони добре знешкоджують негативний вплив нітратних сполук.

В якості заправки рекомендується використовувати лимон або гранатовий сік
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті