Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Здорові солодощі, які не шкодять фігурі та здоров’ю

Коли йдеться про здорове харчування часто постає питання, а що ж можна із солодкого і чи можна його взагалі. Насправді це не тотальна відмова від всіх задоволень на світі, здорові солодощі існують і їх можна навіть багато їсти.

здорові солодощі

Пастила

Пастила традиційно виготовляється із яблучного пюре, але з часом рецепти видозмінились до найрізноманітніших комбінацій. Це традиційни солодощі для східних країн, хоча часто їм приписують давньоруське походження. Це дуже корисний смаколик, хоча й досить калорійний. Калорійність варіюється залежно від складу. Яблучна пастила містить 250 калорій, але може коливатись залежно від додатків до приблизно 340 калорій на 100 грам. Але в них містяться корисні вуглеводи, а не жири.

В ній міститься багато пектину, вітамінів групи С, РР, а також В2. Пастила багата на мінерали, наприклад залізо, магній, калій тощо.. В її складі багато фруктового пектину, який сприятливо впливає на травний процес і виконує очищувальну функцію. Пастилу дозволяється вживати дітям, і навіть багато.

Сухофрукти

Це доволі мейнстримний замінник цукерок, але однозначний маст хев здорових солодощів. Сухофрукти  – це не лише яблука й курага. Можна підібрати екзотичні фрукти, які на смак нічим не поступатимуться шкідливим ласощам.

Сухофрукти  – це не лише яблука й курага.

Сушені банани

В бананах також високий вміст клітковини, тож сушені фрукти покращують роботу шлунково-кишкового тракту. У складі багато магнію, марганцю, міді та калію, який добре впливає на м’язовий тонус і скорочення серця, тому людям, які інтенсивно займаються спортом вони дуже корисні. Також калів добре впливає на регуляцію водного балансу в організмі людини. Вітамін В покращує самопочуття у вагітних, а також полегшує передменструальний синдром. Сушені банани калорійні – приблизно 519 калорій на 100 грам. Тому тим, хто дотримується дієти краще ними не зловживати.

Сушений кокос

Цей горіх у висушеному вигляді чудово смакує, але не має насиченого запаху. Тому перевіряйте його на натуральність через запах – якщо це яскраво виражений кокос, швидше за все, він з домішками. Продається сушений кокос у вигляді білих стріпсів – довгих палочок або квадратиками. М’якоть кокоса містить велику кількість масла, яке добре впливає на імунітет. Його часто використовують в косметичних, медичних і харчових цілях. Також у великих кількостях у складі є лауринова кислота, яка має противірусну та антибактеріальну дію. Кокоси містять вітамін С, К, Е та вітаміни групи В. Також у кокосі багато йоду, який покращує роботу ендокринної системи. Калорійність кокоса складає 362 калорій на 100 грам у свіжому вигляді та 660 у висушеному.

М’якоть кокоса містить велику кількість масла, яке добре впливає на імунітет.

Сушене манго

Манго – екзотичні ласощі, але напрочуд популярні. Сушене манго також має багато корисних властивостей. Це і протидія гіпертонії, анемії та атеросклерозу, волокна манго мають абсорбуючу дію, виводять з шлунку шкідливі речовини. Також манго вживають для поліпшення зору, підвищення імунітету та нормалізації сну і загального стану нервової системи. Сухофрукт містить багато заліза, фосфору та кальцію. Його слід вживати для зниження дратівливості та щоб позбутись стану пригнічення й втоми. Ці здорові солодощі відносно малокалорійні – всього 314 калорій на 100 грам.

Чорний шоколад

Користь чорного шоколаду доведена численними дослідженнями. Перш за все, це тому, що він містить триптофан. Він відповідає за вироблення серотоніну – гормону, який робить нас щасливими. Завдяки волокнам у складі сприяє зниженню рівня холестерину в організмі. У бобах какао, з яких виготовляють чорний шоколад є багато катехінів – антиоксидантів, що також містяться у зеленому чаї,  антоціанів – що сприятливо впливають на судини, магнію, заліза, цинку та клітковини.  Також чорний шоколад має добрий вплив на мікрофлору кишківника, на відміну від молочного чи білого шоколаду.

Чорний шоколад має добрий вплив на мікрофлору кишківника, на відміну від молочного чи білого шоколаду.

Для тих, хто багато працює розумово, чорний шоколад обов’язковий до споживання. Дослідження, що проводили 40 років показало, що люди, які постійно вживають чорний шоколад краще впорались з тестом на рівень розумових здібностей. Важливо обирати шоколад із вмістом какао бобів не менше 70 %. Уважно читайте склад та стежте, щоб там не було цукру – якщо є, тоді це не здорові солодощі і навпаки завдасть шкоди.

Мармелад

Мармеладні цукерки – смак дитинства у багатьох. Він не лише смачний, але й напрочуд корисний. Для згущення мармеладу використовують агар-агар. Він добре впливає на печінку, покращує роботу шлунку. Агар-агар виробляють з водоростей, тому його показано людям з проблемами в роботі щитовидної залози. До нього додають бджолиний віск або карнаубський. Він покращує стан ротової порожнини, допомагає загоювати рани на слизовій оболонці рота, також це профілактика карієсу. Мармелад містить багато калію, кальцію, вітамінів РР та С. Калорійність – 321 калорій на 100 грам.

Мармелад містить багато калію, кальцію, вітамінів РР та С

Обирайте солодощі на свій смак, але пам’ятайте – якщо таки дуже хочеться чогось шкідливого, краще не відмовляйте собі в цьому назавжди. Можна встановити собі ліміт улюблених смаколиків на місяць, бо надто кардинальні міри можуть призвести до стресу і тоді здорові солодощі не врятують.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті