Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Мікрогрін: що варто знати про мінізелень

Останнім часом тренди в кулінарії змінюються так швидко, що й не встигаєш за всім одразу. Мікрогрін - один із прикладів.

Набравши шаленої популярності зовсім нещодавно, часто її користь недооцінюють та вважають лише декором до страв у кафе та ресторанах. Однак це зовсім не так. Про корисні властивості цього суперфуду варто почитати уважніше.

Мікрогрін або мікрозелень – це молоді стебла їстівних рослин, які збирають за декілька днів після проростання. За 5-10 днів вони ще не поглинають шкідливих викидів атмосфери, тому є екологічно чистими. Попри нещодавній вибух популярності, використовувати мікрогрін почали ще у 1980-х роках у Сан-Франциско. Існують ще паростки рослин, які також люблять використовувати у веганських стравах та в раціоні здорового харчування. Але між ними є різниця – мікрогрін збирається без коренів, має виразніший смак та дещо інший спосіб вирощування.

Але між ними є різниця – мікрогрін збирається без коренів, має виразніший смак та дещо інший спосіб вирощування.

Користь мікрогріну доведена численними дослідженнями, зокрема й від Коледжу сільського господарства та природних ресурсів штату Меріленд, а також Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів. Тут довели, що мікрогрін має більше поживних речовин у 4-40 разів, ніж звичайна зелень.

Мікрогрін містить велику кількість рослинного білка, заліза, кальцію, вітамінів С, К, В, Е та інші. Також ця зелень покращує зовнішній вигляд, стимулює ріст волосся, блокуючи ультрафіолетове випромінювання, покращує травний процес. Містить рутин, який використовують для лікування судин та запобігання тромбозів. Окрім всього перерахованого, мікрогрін має дуже низьку калорійність при високій харчовій поживності продукту. 

Дозріває мікрогрін від одного до двох тижнів. Це вдвічі швидше, ніж доросла зелень.

Вирощувати мікрозелень можна з легкістю у себе на підвіконні. Все, що для цього потрібно – це насіння мікрозелені, посудина без отворів із невисокими бортиками (приблизно 2-4 см), торф’яний субстрат, тобто наповнювач, ґрунт або взагалі вологі паперові серветки чи вата. Перший час насіння добре спорскують водою та тримають під кришкою. Коли воно починає проростати, покришку треба зняти та спостерігати, чи не замало сонячних променів та вологи для зелені. Для домашнього зрощування більше інструментів не знадобиться. 

Дозріває мікрогрін від одного до двох тижнів. Це вдвічі швидше, ніж доросла зелень. Тобто поки дозріє звичайний паросток, можна зробити три чи чотири виходи мікрогріну.

У вигляді мікрозелені вирощують зернові, бобові та овочеві культури. Існує безліч видів розсади, просто оберіть, що більше смакує. Пікантними вийдуть гірчиця, цибуля, кінза та редис. А от горох, соняшник та кукурудза будуть більш солодкими. Непридатні для зрощення у вигляді мікрозелені картопля, баклажани, перець, квасоля та помідори через вміст отруйного соланіну, який у великих дозах може спричинити смерть.

Зелень підходить для всього, куди додається звичайний салат.

Окрім перерахованих, рекомендуємо звернути увагу на мікрогрін з насіння амаранту (підходить для смузі), базиліку (для сиру чи омлету), огіркової трави або бораго (для салатів), кольрабі (насичений колір, добра для гарніру до м’ясних страв). Зелень підходить для всього, куди додається звичайний салат. Головне вживати мікрогрін в сирому вигляді, так вийде спожити максимальну кількість корисних мікроелементів.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті