Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Що таке ГМО і чим воно небезпечне

Абревіатура “Без ГМО” почала мигати перед очима декілька років тому. На неї в магазинах орієнтується велика кількість покупців, але, як виявилось, мало хто розуміє, що вона дійсно означає.

ГМО

У 2017 році державне підприємство «Херсонстандартметрологія» провело маркетингове дослідження стосовно обізнаності споживачів про ГМО. Виявилось, що не всі респонденти знали, як розшифрувати абревіатуру, а 7% опитаних не змогли пояснити, що воно таке. Те, чого ми не знаємо або не розуміємо може дійсно лякати. Тому важливо розібратись, що ж таке ГМО і чому це шкідливо.

Що ж таке ГМО і чому це шкідливо?

ГМО — генномодифікований організм. В продуктах, що містять ГМО змінили генетичний матеріал — якісь гени додали, якісь змінили або “приглушили”. Робиться це задля кращих врожаїв або для стійкості, до прикладу, овочів та фруктів перед шкідниками. Вміст пестицидів при цьому набагато менший, ніж в “природних” організмах, адже вони краще опираються хворобам. Однак для здоров’я такі продукти можуть бути небезпечними.

ГМО — генномодифікований організм.

Варто остерігатись алергічних реакцій та послаблення здатності імунітету протидіяти інфекціям та вірусам. Також через високий вміст токсинів ГМО здатні порушувати метаболізм. Постійне вживання ГМО з їжею може виробити стійкість організму до антибіотиків, бо це один зі складників генномодифікованих організмів. Також вони містять канцерогени. Це хімічні агенти, які викликають або прискорюють розвиток пухлин. Самі виробники, що використовують генну інженерію не можуть сказати напевне, наскільки високими є ризики.

Самі виробники, що використовують генну інженерію не можуть сказати напевне, наскільки високими є ризики.

Для того, аби розпізнати продукти з вмістом ГМО, треба пам’ятати декілька порад. Звертайте увагу на термін придатності — такі товари можуть зберігатись набагато довше. Овочі та фрукти варто купувати лише в їх сезон дозрівання, в інакшому разі їх штучно стимулювали до дозрівання. Найрідше генномодифікованими на українських ринках є капуста, зернові та інші продукти, які у великих кількостях виробляються в Україні. А от картопля, цукровий буряк та соя лідирують за кількістю модифікацій в генах. Щодо інших товарів, які краще оминати в супермаркетах — це напівфабрикати. Краще уникати продуктів, які проходили додаткову обробку. З тих незрозумілих букв та цифр, що пишуть у складі, зверніть увагу на Е-471, E 472a, E 473, E 475, E 476b, E 477, E479a, E 570, E 572, E 573, E 620, E 621, E 622, E 633, E 624, E 153, E 308-9, E 951 – вони можуть містити ГМО.

Краще уникати продуктів, які проходили додаткову обробку.

Ці дані зовсім не означають, що хвороба неодмінно вчепиться кожного, хто бодай раз вживав ГМО. Це лише можливі реакції організму, які імовірно може викликати постійне вживання модифікованої їжі. До того ж в Україні з 2009 року заборонено маркувати продукти, що не пройшли перевірку Держспоживстандартом. За це можна притягти до відповідальності. Однак відсутність позначки “Без ГМО” ще не означає, що продукт обов’язково модифікований. За законодавством України, виробник необов’язково мусить маркувати товар. Останнім часом в Україні, а особливо на Закарпатті, почало розвиватись екофермерство, тому сьогодні знайти безпечні продукти дуже просто. Та й в супермаркетах можна знайти “чисту” їжу, якщо уважно читати склад.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті