Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

“Поганий” і “хороший” холестерин

Наше тіло потребує холестерину для побудови здорових клітин, проте високий рівень холестерину може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

cholesterol

Що таке холестерин? Холестерин – органічна жироподібна речовина, не розчинна як у воді, так і в крові. Як утворюється холестерин? В організм холестерин потрапляє з їжі приблизно 20%, і утворюється в печінці 60-80% при метаболізмі глюкози. 

Хороший та поганий холестерин

Існують різні типи холестерину, що по-різному впливають на організм. Ви можете почути, як ваш лікар говорить про хороший і поганий холестерин або ЛПНЩ і ЛПВЩ, які є двома основними типами холестерину. Що ж таке ЛПНЩ та ЛПВЩ і навіщо кожній людині потрібно знати про це?

ЛПВЩ та ЛПНЩ є ліпопротеїнами. Вони є комбінацією жиру (ліпіду) і білка. Ліпіди повинні бути прикріплені до білків, щоб вони могли пересуватися по крові. Різні типи ліпопротеїнів мають різне призначення:

  • Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) або «хороший» холестерин, збирає зайвий холестерин і повертає його в печінку, де він братиме участь у виробленні жовчі.
  • Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) або «поганий» холестерин через його зв’язок з ризиком атеросклерозу. Вони є завершальним етапом обміну ліпідів в організмі. ЛПНЩ переносять холестерин з печінки, а також тригліцериди, каротиноїди, вітамін Е та інші ліпофільні речовини, що є дуже важливим. Однак він накопичується у стінках артерій, роблячи їх твердими та вузькими.

Питання: чому ЛПНЩ вважаються ворогами нашого організму?

Кажуть, що якщо ЛПНЩ високі (вище 1.8 у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями або вище 2.6 у людей без проблем), а ЛПВЩ нижче 1.5 – це свідчить про фактор ризику розвитку атеросклерозу.

Але не панікувати! Якщо все-таки ЛПНЩ високі (понад 2) і ЛПВЩ теж високі (вище 1.5, а краще вище 2), і індекси не виходять за межі оптимальних значень, ці завищені ЛПНЩ можуть бути безпечними та не окисненими, оскільки саме окиснений холестерин буде притягувати до себе фібриноген, кальцій та формувати бляшку.

Для більш точної діагностики ризику серцево-судинних патологій ми рекомендуємо перевірити АпоА та АпоВ.

  • АпоА – це частина ЛПВЩ (хорошого), що його більше, краще. Зниження рівня АпоА на 90% говорить про генетичну ліпідемію, тому що його рівень не залежить від функції печінки, жовчного і т.д.
  • АпоВ – входять до складу ЛПНГ (поганого). Це більш інформативний маркер серцево-судинних захворювань, ніж рівень ЛПНГ та тригліцеридів. Співвідношення АпоВ/АпоА має становити 0,9-0,8.

Високий та низький рівень холестерину: симптоми

ВИСОКИЙ

Високий рівень холестерину не викликає жодних симптомів у більшості людей. Ви можете бути спортсменом та мати високий рівень холестерину. Ви не відчуєте жодних симптомів, доки високий рівень холестерину не викличе інших проблем у вашому організмі. Наприклад, серцевий напад або інсульт може бути станом, викликаним високим рівнем холестерину.

Однак, важливо пам’ятати, що для того, щоб холестерин став шкодити організму, потрібен збіг певних факторів. Наприклад, артеріальна гіпертензія робить судини жорсткими, порушує їхню нормальну функцію, що є поширеною причиною підвищеного холестерину. І тоді виникають сприятливі умови для утворення атеросклеротичних бляшок. Найбільш схильні до атеросклерозу люди з цукровим діабетом, із зайвою масою тіла або ожирінням, люди, що живуть в умовах гіподинамії (малорухливий спосіб життя), а також курці.

Крім того, значення має те, на що хворіли родичі пацієнта. Якщо в молодому віці траплялися «судинні катастрофи», можна припустити, що й діти та онуки успадкували такі самі особливості обміну речовин. Безумовно, харчування теж впливає на рівень холестерину, але не такою мірою і лише як один з багатьох факторів підвищеного холестерину низької щільності.

НИЗЬКИЙ

Низький холестерин – досить поганий показник, особливо якщо людина приймає статини, адже він є попередником для всіх стероїдних та статевих гормонів. Знижений холестерин небезпечний як жінок, так чоловіків. Низький холестерин у чоловіків може призвести до зниження еректильної функції. Знижений холестерин у жінок також небезпечний, особливо під час менопаузи. Також низький холестерин корелює з канцерогенними захворюваннями. Чому? Він є відмінним антиоксидантом та відіграє важливу роль для імунної системи.

Низький рівень холестерину або гіполіпідемія виникає, коли у людини надзвичайно низький холестерин у крові. Надмірна вага, резистентність до інсуліну та куріння можуть призвести до зниження рівня ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) або «хорошого» холестерину.

Люди також можуть мати низький рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) або поганого холестерину. Попри назву, організму для функціонування потрібна деяка кількість холестерину низької щільності. Дуже низький рівень холестерину може бути ознакою основного захворювання. Деякі потенційні причини низького загального холестерину або холестерину ЛПНЩ включають хронічні інфекції, запалення та недоїдання.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті