Фіга, смоква, інжир, смоковниця – все це назви одного дерева, плід якого за своєю формою нагадує сльозу. Солодкий, стиглий інжир просто тане у роті. Про рослину історія зберегла чимало оповідок. Серед них найвідоміша – у Біблії, про Адама і Єву, які прикривали свої тіла фіговим листям. У давніх греків інжир був одним з основних харчових продуктів, а братів-близнюків Рема та Ромула фігове дерево спасало від спеки, чим начебто врятувало життя засновникам Вічного міста – Риму.
ПЛОДИ БАГАТІ НА ВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛИ
За своїми поживними якостями інжир є справжнім суперфудом, бо здатен швидко надати людині сили, енергії й позбавити втоми. У своєму складі він має магній, калій, фосфор, кальцій, мідь, цинк і залізо, а також вітаміни А, В6, B3, PP, К. Наприклад в 100 г інжиру міститься 2 мг вітаміну С. Достатньо багато в плодах й корисної клітковини.
КОРИСНИЙ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Інжир корисний для профілактики різних захворювань. Він може регулювати артеріальний тиск, підвищувати рівень хорошого холестерину в крові. Якщо вживати інжир, то кишківник та травнева система працюватимуть, як годинник – фрукт сприяє легкому проходженню їжі. Ще фрукт є природним джерелом пребіотиків, які покращують стан кишківника, запобігають запорам та проблемам з розладами шлунку.
ІНЖИР МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ФЕРТИЛЬНІСТЬ У ЧОЛОВІКІВ
Плоди інжиру багаті на цинк. Цей компонент важливий для синтезу тестостерону у чоловіків. Вживаючи інжир, можна підвищити рівень цього гормону у природний спосіб. Існують наукові дослідження, які доводять, що і плоди інжиру, і екстракти з листя рослини збільшують рухливість та кількість сперматозоїдів.
ІНЖИР КОРИСНИЙ ДЛЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК
Завдяки великій кількості вітамінів та мінералів, інжир допомагає підживлювати організм жінок при вагітності. А ще в плодах інжиру міститься клітковина, що може зарадити запорам, які часто дошкуляють вагітним.
В’ЯЛЕНИЙ ТА СУХИЙ ІНЖИР ТЕЖ КОРИСНІ
Інжир дуже ніжний фрукт і довго не зберігається. Щоб подовжити термін його зберігання, плоди в’ялять або сушать. При цьому всі поживні властивості продукт зберігає. Ще в такому продукті багато флавоноїдів та поліфенолів, які мають протизапальні властивості і зменшують болі при різних захворюваннях. Хворим після операцій, якщо немає протипоказань, можна їсти саме сухий та в’ялений інжир, щоб швидше звестися на ноги. Такі плоди бажано додавати в їжу зранку, бо в них забагато цукру та калорій. Їх також можна замочувати. Це сприятиме розчепленню волокон в інжирі, а в організмі сповільнить засвоєння глюкози.
В СУХОМУ ІНЖИРІ В РАЗИ БІЛЬШЕ ЦУКРУ, НІЖ У СВІЖОМУ
Ще до того, як люди почали масово вживати цукор, одним з підсолоджувачів були плоди смоковниці. В одному сирому фрукті міститься приблизно 8 грамів цукру. Але, якщо інжир висушити, то його концентрація ще виросте в кілька разів і це може спричинити підвищення рівня цукру в крові людини, що їстиме такий сухофрукт.Ще до того, як люди почали масово вживати цукор, одним з підсолоджувачів були плоди смоковниці. В одному сирому фрукті міститься приблизно 8 грамів цукру. Але, якщо інжир висушити, то його концентрація ще виросте в кілька разів і це може спричинити підвищення рівня цукру в крові людини, що їстиме такий сухофрукт.
ВЖИВАТИ МОЖНА і ЛИСТЯ
Крім плодів, корисне й листя смоковниці. З нього готують чай. Такий напій, як доводять дослідження, знижує рівень цукру в крові після їжі [2]. Також відвар має ефективну жарознижувальну та протизапальну дію. У кулінарії листя дерева можна використовувати для страв з начинками рису та м’ясного фаршу, як, наприклад, долма.
ДОБРЕ СМАКУЄ СВІЖИМ, ЗАПЕЧЕНИМ ТА У ВАРЕННІ
Інжир добре поєднується з козячими сирами, з білою пліснявою, рикотою, а також з в’яленим м’ясом на кшталт прошуто. З інжиром будуть смачні сандвічі, салати зі свіжих овочів та зелені, його можна запікати в духовці чи грилі. А ще дуже смачним буде варення чи джем.
Ця стаття має ознайомлювальний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.