Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Правильний осінній раціон: поради нутриціолога

В осінньому раціоні мають бути сезонні овочі, фрукти та прянощі, які зміцнюють імунітет та насичують організм вітамінами.

осінній раціон

Осінній раціон обов’язково має містити сезонні овочі, фрукти та прянощі, які зміцнюють імунітет та насичують організм вітамінами. Ось прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування. Ними поділилася українська блогерка і консультантка з харчування Анастасія Голобородько.

Яких правил осіннього раціону треба дотримуватися

Метеорологічна, тобто календарна осінь, – це не те саме, що й астрономічна осінь. У світі осінь настає з 21 – 23 вересня і триває аж до 22 грудня. Тобто зараз ми закінчуємо літо, і в кожного є ще час, аби підготувати свій правильний раціон.

Три найважливіші складові осіннього раціону:

  1. У вересні-жовтні є ще досить великий вибір овочів, зелені, фруктів, ягід, коренеплодів. Однак слід бути обережними з переїданням солодкого: інжиру, винограду, сухофруктів.
  2. Контролюйте дозу цукру. Фрукт – якісний десерт після їжі, якщо ви здорові та тіло вже отримало нормальну порцію інших інгредієнтів.Восени вітаміну Д стає все менше, тому частіше вирушайте на прогулянку у сонячні дні. Коли похмуро, дозу цього вітаміну можна отримати з печінки тріски та яєць. Під час приготування зберігайте жовтки рідкими – пашот, варені, яєчня тощо. Також вітамін Д є у сардинах, скумбрії, тунці, частково в грибах.
  3. У холодну пору слід споживати більше прянощів, таких як: кмин, насіння кропу, гірчиця, імбир, кориця, кардамон, фенхель, лавр. Локальний акцент восени ставте на: листову зелень, капусту, гарбуз, батат, гриби, бобові.

Рецепт смачної осінньої страви: Картопля з грибами, запечена в гарбузі

Інгредієнти:

  • 3 великих картоплини;
  • 400 г будь-яких грибів;
  • великий гарбуз;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

Картоплю з грибами наріжте і обсмажте на сковороді з цибулею і сіллю до напівготовності. З гарбуза акуратно зріжте верхівку (отвір повинен бути не дуже великим) і залиште її в якості кришки. Відокремте м’якоть і ретельно промийте гарбуз всередині і зовні.

Складіть обсмажену картоплю з грибами в гарбуз, закрийте «кришкою» і поставте у духовку. Випікайте близько 40 хвилин при 180 градусах, поки гарбуз не стане м’яким.

Смачного!

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті