Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Груші: корисні властивості та сорти

Груші є одними з небагатьох фруктів сучасного світу, історія яких налічує вже тисячі років.

корисні властивості груші

Ще Гомер у своїй «Одіссеї» назвав солодкий плід грушевих дерев – «дарунком богів».

Сьогодні налічується понад три тисячі сортів цих дерев і найбільший розвиток селекції в Європі припав на XVII – XIX століття. В Україні спеціалісти теж культивували багато сортів, серед яких найпопулярнішими стали Лимонка, Дюшес, Бера, Конференція. Всі вони відрізняються за текстурою м’якуша, формою плода, кольором, соковитістю та особливостями терміну зберігання. Є сорти, які треба з’їсти одразу, щойно зірвав з дерева, але є й такі, що за особливих умов зберігаються свіжими та смачними до кінця зими.

Про користь плодів

Груші важливі для здоров’я нашого організму, бо мають найбільший вміст клітковини. В середньому один плід містить 100 калорій. В груші немає ні жиру, ні холестерину, ні натрію. Роботу нашого кишківника здатен нормалізувати арбутин, речовина, що досить рідко зустрічається в природі, а от у грушах він є. Арбутин має сильні антибактеріальні властивості, тому вбиває шкідливі бактерії в кишківнику та в сечостатевих органах і нирках як у чоловіків, так і жінок. Ще груші багаті на вітаміни групи В та С, К, Е, а також корисні на мінерали — магній, калій, кальцій, мідь та марганець. Цікаво, що в грушах є бор, який утримує в нашому організмі такий необхідний всім кальцій. Для жінок при надії груші є корисними, бо містять фолієву кислоту.

Правила зберігання

Плоди груші дуже швидко псуються. В супермаркетах їх часто продають незрілими, бо збирають ще зеленими. Але плоди груші продовжують дозрівати й після зняття з дерева.

Ви купили груші та плануєте їх зберігати довше, покладіть у холодильник — це затримує визрівання. Якщо вирішили, що їстимете чи плануєте готувати з груш, викладіть плоди на підвіконня чи кухонний стіл і за кілька днів плоди дозріють. Аби переконатися, що груша готова, достатньо натиснути пальцем на плодоніжку. У стиглої груші шкірка в цьому місці буде м’якою.

Що приготувати з груш?

Кулінарні можливості груші просто безмежні. Їх добре їсти сирими, робити сік, консервувати, готувати грушове варення, конфітюри, джеми чи настоянки. Додають солодкі плоди до шматочків в’яленого м’яса, як прошуто чи хамон, кладуть у овочеві салати, каші на сніданок.

Для приготування страв потрібні тільки дозрілі плоди.

Груша Бера — дуже запашна та відрізняється м’якістю, соковитістю, просто тане у роті. Для заготівлі на зиму підійде ароматний Дюшес. Грушу Конференція майже цілий рік продають у супермаркетах. Вона масляниста, майже кремова, але ідеальна для салатів, маринування у вині, бо добре зберігає форму.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті