1. Купуйте лише свіжообсмажену каву
В якомусь сенсі смачну каву можна порівняти з хлібом. Усі ми любимо хрусткий, ще теплий багет, а не вчорашні кам’яні буханки. Кава може зберігатися до року, але це актуально тільки з точки зору безпеки, але не смаку. Як вибрати каву в зернах, щоб отримати максимально ароматний напій? Зупиніться на свіжій обсмажці, виконаній не більше ніж 3 місяців тому. Відповідальний виробник обов’язково вкаже дату обсмажки на пачці. Якщо її немає, то кладіть цю пачку назад на полицю і рухайтеся до наступної.
2. Великі бренди vs нішеві обсмажчики
В останні роки в Україні з’явилося багато невеликих компаній по обсмажці, які дуже дбають про якість. Часто вони самі закуповують зелену каву, ретельно підбирають параметри обсмажки, вказують максимум інформації про походження зерна на пачці.
3. Обсмажка під фільтр vs обсмажка під еспресо
Для того, щоб знайти ту саму ідеальну каву, потрібно зрозуміти, як ви плануєте її готувати.
Зазвичай виділяють два типи обсмажки:
- під еспресо (трохи темніше, оскільки еспресо готується під високим тиском і дуже швидко)
- під фільтр (трохи світліше, щоб не було зайвої гіркоти).
Якщо у вас вдома/в офісі стоїть автоматична еспресо-машина, то вам потрібен перший варіант.
Якщо хочете каву для турки (джезви), пуровера, крапельної кавоварки, гейзера, френч-преса, чашки — вам потрібна обсмажка під фільтр.
4. Розбираємось в етикетці
На пачках кави часто написано багато незрозумілих слів. Як правильно вибрати каву, спираючись на них? Насправді вся (або майже вся) інформація там потрібна. Зараз ми в ній розберемося!
Для початку варто звернути увагу на країну походження. Якщо узагальнити, то кава з Африки зазвичай більш фруктова і з більш вираженою кислинкою, ніж з Америки або Азії.
Як вибрати якісну каву в зернах? Вивчіть смакові ноти, зазначені на пачці. Наприклад, цитрус, шоколад, лохина ... Якщо ви їх не відчуваєте в напої, це нормально. Бариста спеціально тренують свої рецептори, щоб розбирати нюанси смаку. Але ці слова можуть підказати вам характер кави: більш фруктовий і кислотний або більш шоколадний і збалансований.
Зверніть увагу на спосіб обробки — ще один нюанс, який часто вказують на етикетці.
Справа в тому, що спочатку каву збирають у вигляді ягоди. Потім потрібно відокремити зерно від м’якоті, щоб далі можна було його висушити і обсмажити. Спосіб обробки = спосіб відділення. Найчастіше зустрічається митий (більш кислотний смак), сухий/натуральний (солодший і фруктовий), хані (щось середнє, з делікатною кислинкою), експериментальний (тут вже можуть бути незвичайні смаки: переспілі фрукти, алкоголь і т.д.).
5. Спитайте бариста!
Десь неподалік від полці з кавою, швидше за все, є бариста, який добре розбирається в асортименті. Розкажіть йому, яку каву ви любите і як плануєте готувати її вдома, і він допоможе вам вибрати те, що потрібно.
6. Не варто думати, що кава буде завжди однаковою
Не забуваємо, що це агропродукт. Кожне зерно відрізняється від іншого, тобто по-різному обсмажується і заварюється. Також кава має свою сезонність і кожен урожай буде іншим за смаком. Тому не варто розраховувати, що вибране вами зерно буде кожен раз абсолютно ідентичним. Невеликі зміни — це нормально, і це шанс кожного разу відкривати для себе щось трохи нове.
7. Помел і зберігання
І остання важлива штука: недостатньо вибрати хорошу каву. Потрібно ще її правильно змолоти. Для кожного способу приготування є свій ідеальний помел, тобто той, який дозволить каві оптимально заваритися (бути не надто кислою і не дуже гіркою, максимально розкрити смак і аромат).
Але якщо у вас вдома немає кавомолки, можна попросити змолоти для вас каву в кав’ярні. Тоді її бажано зварити максимально швидко. І в будь-якому випадку варто щільно закривати пачку після кожного використання, щоб кава довше залишалась свіжою.