Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Правила заморожування: овочі та фрукти

Заморожування продуктів – прекрасний варіант збереження вітамінів в овочах та фруктах. Взимку ви зможете ласувати свіжими фруктами і ягодами, готувати з них смачні страви.

правила домашнього заморожування

Основні правила заморожування овочів та фруктів

  • Для заморожування, підходять абсолютно будь-які овочі, ягоди і фрукти – тобто абсолютно все, що забажає ваша душа;
  • Заморожуємо тільки свіжі й зрілі, щільні, не деформовані продукти. Спочатку їх перебираємо, ретельно миємо, видаляємо листя й кісточки, а потім розкладаємо на тканину, що добре вбирає вологу і даємо обсохнути;
  • Заморожені продукти слід щільно складати в контейнери з кришками або в поліетиленові пакети . Чим щільніше будуть покладені продукти, тим менше з них випарується вологи при зберіганні. Контейнери та пакети потрібно герметично упакувати;
  • Овочі та фрукти можна заморожувати цілком або шматочками, в першу чергу, як зручно будемо вам. Рекомендуємо заморожувати продукти маленькими партіями, буквально на одне приготування. Так, замість величезного пакету овочів або ягід краще зробити кілька маленьких, на один раз. Повторно заморожувати продукти не варто.
  • Дуже ефективне глибоке заморожування продуктів. Суть якого полягає в тому, що овочі, фрукти або ягоди заморожуються дуже швидко до температури -18 ° С, тому продукти не втрачають корисні речовини йвітаміни, зберігають свій приємний смак і аромат, в цьому випадку продукти можна зберігати до року.

Як заморожувати ягоди та фрукти

Ягоди зазвичай заморожують на дошці або тарілці розсипом, а потім вже пересипають в контейнер, інакше в процесі заморозки вони перетворяться в кашу. Деякі ягоди, наприклад малина, полуниця, ожина і суниця, дуже ніжні й тендітні, вони миттєво вбирають вологу і після вилучення з морозильника стають занадто водянистими.

Досвідчені господині використовують інший спосіб заморожування ягід – вони подрібнюють їх в блендері з цукром, а потім перекладають в порційні контейнери і ставлять в морозильну камеру. На 1 кг ягід досить взяти склянку цукру. 

Заморожене ягідне пюре чудово підходить для приготування йогурту й випічки, його додають в каші, сир і морозиво.

Абрикоси, персики, вишні, сливи. Обов’язково звільняють  від кісточок, заморожують в плоских ємностях разом з соком, що виділився. Отримані брикети складають в пакети. Або ж, іншим способом: м’які фрукти невеликого розміру заморожують цілком або половинками, видаливши кісточку, насіння і занадто тверду шкірку, а великі щільні плоди нарізають шматочками. Найкраще брати злегка недостиглі фрукти, оскільки занадто стиглі й соковиті плоди можуть полопатися в процесі заморозки.

Щоб подати заморожені ягоди або фрукти в натуральному вигляді на стіл (наприклад, у вигляді десерту) ні в якому разі не розморожуйте  їх екстреними способами (не треба гріти) – від цього вони втратять свій смак і вигляд. Розморожувати їх треба протягом години при кімнатній температурі, попередньо вийнявши їх з морозилки.

Як правильно заморожувати овочі та овочеві суміші

В першу чергу, при заморожуванні овочів, слід їх підготувати – бланшувати. По-перше, це свого роду дезінфекція овочів, а по-друге бланшуючи  овочі ви можете бути впевненими, що вони не втратять велику кількість корисних речовин, зникне  неприємний запах і ця процедура дозволить зберегти колір продукту.

Помідори – не слід боятися їх морозити! Помідори ніяк не постраждають в процесі розморожування, хіба що тільки їх зовнішній вигляд, однак смак і соковитість нікуди не пропадуть.

Дрібні помідори можна заморозити цілком, якщо ж вони великі – ріжемо їх тонкими скибочками , щільно укладаємо в форму для заморожування  і відправляємо в морозильну камеру.

Болгарський перець – якщо ви хочете заморозити перець для фарширування, досить просто відрізати верхні «кришечки», вилучити насіння і вклавши один перчик в інший скласти в морозильну камеру. Перець можна заморозити і кубиками, якщо ви любите додавати його в овочеві рагу, супи або для приготування пасти.

Баклажани – перед заморожуванням баклажани  бланшуємо 10-15 хвилин, зціджуємо  воду і складаємо в форму для заморозки.

Стручкова квасоля – її промивають, чистять, ріжуть на сегменти 2-3 см і заморожують.

Зелений горошок і кукурудза – заморожують розсипом, попередньо обмивши й просушивши.

Цвітна капуста – ріжуть на суцвіття, миють і бланшують з додаванням лимонної кислоти протягом 3-х хвилин. Далі остуджують, фасують по вакуумним пакетам і заморожують.

Брокколі – дуже ніжний овоч тому, бланшувати його не варто. Брокколі просто ділять на суцвіття, промивають, обсушують на рушнику і заморожують.

Кабачки і патисони – ріжуть на шматочки, видаляють насіння, відварюють протягом 10-15 хвилин. Далі остуджують, розкладають по вакуумним пакетам  і заморожують.

Зелень. Кріп, петрушку, кінзу, щавель, орегано і т.д. перед заморожуванням ретельно промити, обсушити і дрібно нарізати. Готову, подрібнену, зелень складають в пакети намагаючись при цьому позбутися повітря і щільно зав’язати.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті