Плануєте оновити свій кухонний арсенал та хочете купити сковороду — найкращої якості, зручну та безпечну? А ви знаєте, як правильно вибирати такий посуд і на що звертати увагу при покупці? Вишукана сковорода – це просто незамінна річ на будь-якій кухні. Такий посуд використовується для смаження, гасіння, бланшування та приготування у фритюрі, а в деяких моделях можна готувати їжу, як на грилі.
В одних сковородах найкраще готувати м’ясо, а в інших – пекти млинці або капкейки. Інші моделі дозволяють правильно готувати смачні страви за рецептурою азіатської кухні. Варіантів дійсно багато, і всі вони відрізняються за формою, розміром, особливостями конструкції, товщиною металу та різновидами захисних антипригарних покриттів. Так, щоб не заплутатися в цьому різноманітті, схоже, потрібен справжній гайд по сковорідках!
Типи сковорідок
Щоб вибрати хорошу сковорідку, спочатку потрібно визначитися з її призначенням – як і для чого вона використовуватиметься на вашій кухні. Це може бути універсальна модель середнього розміру з невеликими бортиками, яка однаково підійде і для смаження м’яса, і для гасіння невеликої порції овочів або рагу, і для приготування засмажки. А може бути і спеціальна сковорода, наприклад, для приготування їжі на грилі або для смаження млинців. Трохи розповімо про їхні основні відмінності.
- Універсальні сковорідки: Цей посуд може бути виготовлений з різних матеріалів – з алюмінію, нержавіючої сталі, чавуну або сплавів металів. Якогось стандартного діаметру такого кухонного пристосування немає і можна знайти універсальні сковорідки з діаметром дна від 15 до 30 сантиметрів.
- Спеціалізовані сковороди: Такі моделі призначені для особливого способу приготування. До них відносяться WOK, форма яких дозволяє правильно готувати страви азіатської кухні, практично позбавлені бортів, спеціальні сковорідки для млинців, а також спеціальні моделі з поглибленнями в дні – для смаження капкейків або яєць. Є окремі сковороди для смаження м’яса та приготування продуктів на грилі. Останні, до речі, дуже цікаві, адже завдяки особливостям конструкції та спеціальному антипригарному покриттю обсмажена на такій сковорідці їжа до смаку мало відрізняється від приготовленої на традиційному грилі.
Але тримати на кухні цілий набір сковорідок на всі випадки життя просто незручно, адже такий посуд досить громіздкий, і розмістити все це часто буває досить проблематично.
Особливо на малогабаритних кухнях, де кожен вільний п’ятачок у шафці або на стенді для підвішування кухонних пристроїв є справжньою цінністю. Тому багато господинь намагаються укомплектовувати свою кухню виключно універсальними моделями посуду, техніки та аксесуарів. Дуже часто такий підхід виправданий, але є деякі нюанси, які все ж таки варто враховувати.
Наприклад, те, що універсальні сковороди швидко втрачають свій запас міцності. Через дуже часте використання досить швидко ушкоджується захисне покриття, пластикові елементи ручок можуть обгоріти, а скляні кришки б’ються навіть у найакуратніших господинь. Крім того, універсальні моделі мають свої особливості конструкції відносно невелику висоту стінок. І така невелика глибина сковорідки вже не дозволить використовувати її як сотейник для приготування великих обсягів їжі.
Важливо! Обов’язково звертайте увагу на рельєфність дна сковороди. Дно в сковороді або сотейнику може бути не тільки абсолютно гладким, але і фактурним, а така рельєфність підходить не для всіх.
Якщо кількість вільного простору на кухні дозволяє, то оптимальним рішенням стане покупка однієї-двох універсальних сковорідок різних розмірів та кількох спеціалізованих моделей для приготування найпопулярніших у вашій родині страв. З таким набором готувати буде простіше, їжа вийде смачнішою, а посуд для ефективного приготування прослужить набагато довше.
На що звертати увагу? Найважливіші характеристики
Щоб нова сковорідка була вам зручною і прослужила дійсно довго, при виборі кращої моделі наперед варто уважно визначитися з основними параметрами такого посуду. Ось список основних характеристик сковорідок, від яких залежить зручність використання такого кухонного начиння:
- Вага — хороша сковорода завжди буде важка. Легкий посуд у нашому випадку матиме тонкі стінки та дно, тому, швидше за все, прослужить не дуже довго. Особливості нагрівання тонких металів також варто враховувати.
- Товщина дна — чим товще дно сковорідки, тим зручніше її використовувати. Тепло розподіляється краще, рівномірніше, а їжа не прилипає до поверхні.
- Діаметр— розмір сковорідки може бути різним, але найбільш зручні та універсальні моделі з діаметром дна від 20 до 30 сантиметрів. Такого розміру достатньо для приготування їжі на невелику чи середню за розміром сім’ю. Сковорідки, що мають дно близько 15-23 сантиметрів відмінно підходять для маленької сім’ї або для швидкого приготування їжі дитині.
- Висота стінок — глибокі сковорідки створені спеціально для гасіння, приготування соусів, фаршированих перців та інших соковитих страв, що потребують великого обсягу посуду. Але як універсальне рішення такі сотейники зазвичай не дуже зручні, оскільки бризки жиру і шматочки їжі в процесі приготування потрапляють на борти сковороди і можуть пригоріти. А відмити таке непросто.
- Корисні фішки — хоч би яким простим предметом була сковорода, вона також може мати додаткові опції. Наприклад, знімні ручки, які дозволяють використовувати таку сковорідку-трансформер в духовці. Та й при зберіганні вона займатиме менше місця. Деякі моделі сковорідок оснащені термодатчиком, що змінює колір при нагріванні до певної температури. Також можуть бути передбачені будь-які допоміжні аксесуари – лопатки, кришки, решітки, що знімаються.