Селекціонери та фермери продовжують експериментуючи з рослинами. В Молдові зареєстровано новий сорт волоських горіхів «Рубін».
Ядра його мають яскраво-червоний або бордовий колір. Горіхи не відрізняються за смаковими якостями та корисними речовинами від звичайних, але вони мають набагато красивіший вигляд у їжі.
Дикорослі дерева з такими плодами, які, мабуть, з’явилися в результаті природної селекції, виявив румунський фермер. Через нього саджанці горіха з такою цікавою властивістю потрапили до Республіки Молдова і були щеплені та доопрацьовані одним із молдавських розсадників до стадії, коли сорт може бути стабільним і представляти комерційний інтерес.
На жаль, особливо розглянути рубіновий волоський горіх у випічці не вдасться. Якщо його обсмажити для начинки, він помітно втратить забарвлення. А коли використати як прикрасу для тортів або тістечок — отримаємо очікуваний ефект.
А от у салатах, де багато зелених і білих інгредієнтів, ядро такого кольору буде дуже привабливим.
Зрозуміло, що й за ціною рубінові волоські горіхи трохи дорожчі. Фермери кажуть про невибагливість культури. Вона стійка до морозів, посухи, стійка та різних захворювань. Усе повʼязано з тим, що навесні ці дерева починають розквітати набагато пізніше, ніж звичайний горіх.