Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Корисно знати:глікемічний індекс. Що це?

Глікемічний індекс характеризує здатність різних продуктів харчування підвищувати рівень глюкози в крові.

глікемічний індекс

Глікемічний індекс — відносний показник впливу вуглеводів у продуктах харчування на зміну рівня глюкози в крові (далі рівень цукру в крові). Вуглеводи з низьким рівнем ГІ (55 і нижче) повільніше засвоюються, всотуються та метаболізують, тому викликають менше та повільніше підняття рівня цукру в крові, та відповідно, як правило, рівня інсуліну.

За еталон взято зміну рівня цукру в крові через 2 години після вживання глюкози. Глікемічний індекс глюкози прийнятий за 100. ГІ інших продуктів відображає порівняння впливу наявних вуглеводів на зміну рівня цукру в крові з впливом такої ж кількості глюкози.

Наприклад, у 100 грамах сухої гречки міститься 72 грами вуглеводів. Тобто, при вживанні гречаної каші, приготовленої зі 100 г сухої гречки, ми отримаємо 72 г вуглеводів. Вуглеводи в організмі людини ферменти розщеплюють до глюкози, яка всмоктується в кров в кишечнику. ГІ гречки дорівнює 45. Це означає, що вживання гречаної каші, приготовленої зі 100 г сухої гречки, призведе до такого ж зміни цукру в крові в наступні дві години, як вживання 72х0,45 = 32,4 г чистої глюкози. За допомогою даного розрахунку визначають глікемічне навантаження (англ.glycemic load, GL) продуктів харчування.

 Так, чим вищий глікемічний індекс продукту — тим він багатший на швидкі вуглеводи, і тим більше розганятиме апетит. Це зумовлено швидким викидом інсуліну в кров, а слідом за ним — швидким падінням глюкози. Ось чому ми можемо так швидко знову зголодніти, навіть якщо поїли лише кілька хвилин тому.

Цікаво, що на глікемічний індекс впливає не лише сам продукт, а й спосіб його обробки. Термічна обробка, наприклад: під впливом температури клітинні мембрани розпадаються, що призводить до швидшого перетравлення й всмоктування. Саме тому варена морква має вищий глікемічний індекс, ніж сира.

Глікемічний індекс є гарним способом ранжування продуктів, і подається за 100-бальною шкалою:

  • Продукти з низьким ГІ (55 і нижче) — рекомендуються для щоденного раціону.
  • Продукти з середнім ГІ (55-70) — можна їсти час від часу.
  • Продуктів з високим ГІ (понад 70) — вживати дуже рідко, або й взагалі прибрати з раціону.

Цукор, закладений в продукти харчування самою природою, становить для нас набагато меншу шкоду, ніж цукор, що додається до їжі штучно. Фрукти, до прикладу, хоч і містять в собі чималу кількість простих цукрів, проте насичують олрганізм клітковиною, що уповільнює всмоктування цукру в кров. Сучасні виробники практично не задумуються про склад продуктів, котрі виготовляють і продають, тож силу-силенну зайвого цукру можна знайти у магазинних солодощах, хлібо-булочних виробах, соках та газованих напоях, фруктових йогуртах, консервах, готових сніданках, ковбасних виробах… цей список можна продовжувати дуже довго!

Отже, для правильного харчування важливо пам’ятати про свідомий вибір продуктів, надаючи перевагу якомога менше обробленим продуктам, натуральним, і намагатися споживати їх якнайчастіше у свіжому вигляді.

Користь знань про глікемічний індекс

Для більшості людей їжа з низьким глікемічним індексом є бажанішою. Але повільне засвоєння їжі, поступові підйом та зниження рівня глюкози в крові за низького ГІ допомагають людям з діабетом контролювати концентрацію глюкози в крові. Виняток становлять лише спортсмени, для яких їжа з високим ГІ може бути корисною під час та після змагань — вона допомагає швидко відновлювати сили. Їжа з низьким ГІ, вжита за 2 години до змагань, може допомагати спортсменам, забезпечуючи м’язи повільно вивільнюваною енергією. Такий же ефект може допомагати здоровим людям схуднути.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті