Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

5 рецептів домашніх лимонадів

У літню спеку всіх врятує лимонад. Не той, що у пластиковій пляшці з холодильника найближчого магазина, а той, що ви зробили вдома власноруч. Повірте, різницю ви відчуєте обов’язково!

лимонади

Цікаві факти про лимонад:

Хоч зараз лимонади поширені практично на всіх континентах, найперші згадки про схожий напій датуються ще XII століттям. За цією версією подібним чином освіжалися у спеку єгиптяни. Так це чи ні, дуже добре, що і зараз ми можемо насолоджуватися цим чудовим напоєм.

Дослідники виявили, що кислий і терпкуватий смаки стимулюють роботу слинних залоз більше, ніж будь-які інші. Крім того, кислотність маскує менш освіжаючі смаки, як-от солодкість. Це означає, що навіть один ковток домашнього лимонаду, який має кислий та солодкий смаки, негайно полегшить сухість у роті та залишить відчуття свіжості. Хто знав, що наука може бути такою смачною!

У різних країнах світу лимонад готують у різний спосіб. Десь це класична суміш лимонного соку із водою та цукром, а десь додають звичайну газовану чи солодку воду, різноманітні сиропи, ягоди та фрукти. Тож, не бійтеся експериментувати! Ми зібрали для вас добірку з п’яти освіжаючих лимонадів. Робіть будь-який – обов’язково буде смачно.

Лимонад з чебрецем

Ви приготуєте цей лимонад із чебрецем швидше, ніж з’їздите до супермаркету. Ми захотіли зробити лимонад із незвичним смаком, використовуючи чебрець, про який знали ще у Стародавньому Римі. Римські воїни купалися у ванні з чебрецю, щоб набратися сил. Дійсно, чебрець підвищує імунітет, добре тонізує та навіть допомагає при болю в горлі.

Інгредієнти:

  • 2 лимони (і половина лимона для прикраси)
  • 120-150 г цукру (до смаку)
  • невеликий пучок чебрецю
  • 1 л газованої столової води

Лимони помийте та поріжте кружечками. Візьміть невелику каструлю, додайте 150 мл води, лимони, цукор і гілочки чебрецю. Доведіть до кипіння, а після зробіть мінімальний вогонь та варіть 5 хвилин. Ми використовували звичайні лимони, але ви можете експериментувати, взявши лайм або мікс апельсина і лимона.

Зніміть каструлю з вогню та дайте охолонути. Візьміть скляний глечик або звичайну банку, процідить суміш до цього посуду, долийте газовану воду до смаку, додайте гілочки чебрецю та часточки лимона, який залишився. Поставте в холодильник мінімум на 1 годину. Якщо немає часу чекати, поки напій охолоне, додайте кубики льоду.

Лимонад з тархуном

Пам’ятаєте, у магазинах був яскраво-зелений напій із приємним освіжаючим смаком на основі екстракту естрагону, який дуже подобався дітям і дорослим. Склад того напою був не дуже натуральним, тому колір у нас вийшов не таким яскравим, зате смак у нього дуже впізнаваний. Тому, якщо захочете урізноманітнити своє літнє меню лимонадів, обов’язково приготуйте за цим рецептом.

Інгредієнти:

  • 2 лимони
  • 200 мл води
  • 100 г цукру
  • 40 г тархуну (естрагону)
  • 1-1,5 л слабогазованої води

Візьміть невелику каструлю, налийте 200 мл води, додайте цукор і листя тархуну. Залиште кілька листків для прикраси.

Варіть 10 хвилин, періодично помішуючи. Після зніміть із вогню, збийте блендером і процідіть через дрібне сито.

Відвар тархуну налийте в банку чи глечик. Лимон розріжте на часточки. Кілька часточок залиште для прикраси, а з інших вичавте сік. Додайте його до відвару тархуну. Влийте слабогазовану воду та скуштуйте. Якщо лимонад вийшов надто солодким, додайте ще води.

У вас залишилося листя тархуну та часточки лимона, додайте їх у банку. Напій поставте в холодильник мінімум на 1 годину.

Лимонад з перловки

Це більш складний у приготуванні лимонад, але, повірте, його варто обов’язково зробити. Нічого подібного ви точно не куштували. Здивувати друзів вийде, але спочатку дайте напій спробувати та запитайте, із чого він приготований, а тільки потім розкрийте секрет. Упевнені, що ніхто не здогадається. Тож, експериментуйте та робіть лимонад із перловки – буде чудово!

Інгредієнти:

  • 5 л води
  • 1 чашка перлової цільної крупи
  • 3-4 лимони (цедра з 3-4 лимонів і сік)
  • 300-500 г цукру (до смаку)
  • 1-2 гілочки м’яти

Візьміть перлову крупу та добре промийте. Це зручно робити у ситі. З 3-4 лимонів зніміть цедру, але не зачіпаючи білу частину шкірки. У велику каструлю налийте 5 л води, додайте перлову крупу та цедру лимона. Варіть 2 години на мінімальному вогні після закипання.

Процідіть суміш, додайте цукор до смаку і перемішайте до повного розчинення. Нехай охолоне. Вичавіть сік із 3-4 лимонів і додайте до процідженої суміші. Перед подачею у кожну склянку можна додати кілька листочків м’яти або базиліку та лід. Зберігати лимонад потрібно в холодильнику.

Напій із ревіню

Ревінь дозріває в квітні, а його збір триває аж до липня. Його використовують як начинку для пирогів, а також роблять лимонади. Ось саме цим і пропонуємо вам зайнятися. Такий лимонад чудово тонізує та втамовує спрагу, а готувати його дуже легко.

Інгредієнти для сиропу:

  • 500 г ревеню
  • 500 г цукру
  • 500 мл води
  • 4 коробочки кардамону

Інгредієнти для напою:

  • 1-1,5 л слабогазованої води
  • 3 лимони (сік із 2 лимонів, 1 – для прикраси)

Спочатку зробимо сироп із ревеню. Ревінь потрібно очистити та нарізати брусочками по 2 см. Далі візьміть каструлю, додайте 500 мл води і 500 г цукру, 4 коробочки кардамону та ревінь. Варіть 20 хвилин після закипання. Потім зніміть з вогню, охолодіть та видаліть кардамон.

Візьміть банку чи глечик, налийте 200 мл сиропу, додайте 1-1,5 л води до смаку. Вичавіть сік з 2 лимонів і також додайте до лимонаду. Інший лимон розріжте та прикрасьте напій.

Лимонад із базиліком

Погодьтеся, лимонад – це завжди особливий настрій. Працюєш, а потім береш соломинку, наливаєш лимонад у склянку і так задумливо дивишся вдалину, попиваючи. Це завжди хороший варіант, щоб зробити паузу. Якщо хочете отримати більш інтенсивний смак, використовуйте фіолетове листя базиліку, а як ніжніший – беріть зелене. Втім, можна зробити мікс із листя. Базилік – це та сама «родзинка» у напої.

Інгредієнти:

  • 2 лимони
  • 200 мл води
  • 100 г цукру
  • 30 г базиліку
  • 1-1,5 л слабогазованої води

Візьміть невелику каструльку, налийте 200 мл води, додайте цукор і листя базиліку. Гілочку базиліку залиште для прикраси. Варіть на середньому вогні 10 хвилин, але періодично помішуйте. Потім зніміть з вогню, збийте блендером і процідить через дрібне сито.

Візьміть глечик або звичайну банку. Налийте базиліковий відвар, вичавте сік з 2 лимонів і теж додайте. Кілька часточок лимона залиште для прикраси. Додайте слабогазовану воду. Можна куштувати.

Якщо лимонад вийшов солодким, можна влити ще воду. Додайте в лимонад лимон і листя базиліку, яке залишилося, а потім поставте у холодильник на 1 годину мінімум.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті