Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Поради дієтолога: Як харчуватись в умовах постійного стресу?

Поради дієтолога Світлани Фус про те, як у воєнний час організувати харчування, щоб знизити ризики захворювань системи травлення в умовах постійного стресу.

продукти харчування

В Україні йде війна і щодня люди відчувають стрес та тривогу. Сьогодні не йдеться про дотримання правил збалансованого харчування. Багато хто харчується тим, що є в наявності або тим, що привезли волонтери. Важливо пам’ятати, життя продовжується, і здоров’я – одна з основ нашого життя. Тому не думати про майбутнє – безрозсудно.

Що робити, якщо немає апетиту? Примушувати себе їсти, чи просто пити різні напої і чекати, поки організм адаптується?

Важливо розуміти, що якщо не харчуватися нормально довгий час, то організм починає виснажуватися, з’являється слабкість і сонливість. А стрес, відсутність відпочинку та зниження рухової активності призводять до втрати апетиту. Саме тому раджу змушувати себе їсти і таким чином захищати свою систему травлення.

Якщо не хочеться твердої їжі, замініть її рідкою. В залежності від умов та можливості, вживайте добре розварені каші з рослинним або тваринним жиром; супи-пюре, куди можуть входити овочі, перекручене м’ясо, консерви чи крупи. Рекомендую також некислі киселі, а також обов’язково пийте воду.

В умовах постійного стресу чи варто збільшувати кількість води?

Воду треба пити. Людина має орієнтуватися на почуття спраги. Чи збільшити кількість споживання рідини – це індивідуальне питання. Але загалом, вживаючи воду та несолодкі напої враховуйте й останні. Пам’ятайте, що це також вода.

Сьогодні у багатьох раціон складається переважно з вуглеводів, тому що вони доступніші – макарони, хліб, крохмалисті овочі. Чи можете дати рекомендації, як харчуватися, щоб не нашкодити власному організму?

Якщо, крім каші, хліба, макаронів, картоплі нічого немає, то це краще, ніж взагалі нічого. Вживайте будь-яку їжу, яка є в наявності. Крупи, картопля та інше можуть становити основу кожного прийому їжі, а до них можна додавати інші продукти, що є в наявності: яйця, м’ясо птиці, консерви м’ясні або рибні, овочі, жири – рослинну олію, вершкове масло, сало; сметану, горіхи та насіння. Ще рекомендую більше уваги звертати на насичуваність та режим харчування. Якщо умови дозволяють, їсти треба ситно та три рази на день.

Зараз все більше люди купують не надто популярні у мирний час пшоно, пшеничну, ячну та перлову крупи. З чим їх краще поєднувати?

Ці продукти може й бюджетні, але за своєю харчовою цінністю не поступаються іншим крупам. У них є рослинний білок, харчові волокна, вітаміни та мінерали. За деякими споживчими характеристиками вони не поступаються вівсянці чи гречці. Якщо в доступі є вівсяна крупа, рекомендую активніше включати її в раціон. У ній, порівняно з іншими крупами, більше міститься розчинних харчових волокон, які дуже важливі для нашої кишкової флори. Корисно поєднувати крупи та бобові, підвищуючи біологічну цінність страви. Крім цього, якщо є можливість урізноманітнити харчування овочами, робіть це! Вони всі будуть корисними – і сирі, і приготовані, і квашені.

Чим замінити м’ясо, рибу та яйця в раціоні?

Якщо є проблема купити м’ясо, яйця чи рибу, до раціону можна додати субпродукти, рибні чи м’ясні консерви та кисломолочні продукти. Активніше включайте бобові: горох, сочевицю, квасолю та нут. Це добре джерело рослинного білка.

Чи варто відмовлятися від цукру, який, на нашу думку, може компенсувати відсутність позитивних емоцій?

Як дієтолог, я не рекомендую вживати цукор. Але все ж необхідно враховувати умови воєнного часу, в яких сьогодні перебувають люди і які продукти харчування є в наявності. Іноді солодощі можуть бути єдиним джерелом енергії та їжею взагалі, якщо немає доступу до інших продуктів харчування. Але про всяк випадок нагадаю, що солодке краще вживати наприкінці прийому їжі. Це може бути і ложка фруктового варення чи меду, фрукти та сухофрукти чи шоколад.

Сьогодні дуже популярні консерви. На що варто звернути увагу при їх вживанні?

Консерви – продукт тривалого зберігання, тому під час війни вони є дуже актуальними. Але, безперечно, необхідно оцінювати стан консервів, перш ніж починати їх вживати. Якщо банка здута, то велика небезпека отримати харчове отруєння.

Скажіть, а відвари м’яти, ромашки та інші справді корисні та можуть трохи заспокоювати?

М’ята, меліса та ромашка не мають такої вираженої заспокійливої дії, як, наприклад, валеріана або пустирник. Але їх вплив на організм може мати різну ступінь виразності, тому кількість і частоту вживання потрібно підбирати індивідуально.

Джерело

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті