Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Корисні властивості полуниці

В Україні розпочався сезон полуниці. А чи знаєте ви, як впливає ця смачна ароматна ягода на ваше здоров’я?

полуниця

Полуниця зайняла гідне місце в харчовій промисловості, косметології, народній медицині. Завдяки своєму складу вона володіє протизапальними і антимікробними властивостями, надає загальну оздоровчу дію на організм, допомагає нормалізувати обмін речовин і налагодити роботу внутрішніх органів.

Склад полуниці

Речовини, що входять до складу полуниці, наділяють її унікальними харчовими і цілющими властивостями. Ця ягода на 85% складається з води. У решті її складу входять сахарид, вітамін С, вітаміни групи В, каротин, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк. Крім того, полуниця містить органічні кислоти (яблучну і саліцилову), клітковину, пектини.

Полуниця має низьку калорійність. Так, в 100 г цієї ягоди міститься всього 30,7 ккал.

Чим корисна полуниця

Засіб для боротьби з авітамінозом. Після зимово-весняного періоду багатьом знайома проблема нестачі вітамінів. Регулярно вживаючи полуницю в сезон цієї ягоди, ви поповните організм вітаміном С, який необхідний для зміцнення імунітету. Фолієва кислота (вітамін В9), якою також багата полуниця, необхідна для профілактики серцево-судинних і шкірних захворювань.

Покращує обмін речовин. Вітамінний склад, фруктові кислоти і вуглеводи, які не напружують інсулярного апарату підшлункової залози, сприяють поліпшенню обмінних процесів в організмі, тим самим, його омолодження.

Нормалізує роботу кишечника і очищає організм. Будучи джерелом полісахаридів та органічних кислот, полуниця сприяє нормалізації складу мікрофлори кишечника. Також вони допомагають зв’язати і вивести з організму токсини, важкі метали. Пектин, який міститься в ній ефективно діє проти закрепів.

Допомагає схуднути. Полуниця сприяє розщепленню жирів і нормалізації рівня цукру в крові. Крім того, як згадувалося вище, ця ягода – низькокалорійний продукт, який підходить для розвантажувальних днів.

Оздоровлює серцево-судинну систему. За рахунок вмісту саліцилової кислоти полуниця сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню згустків. Завдяки цьому знижується навантаження на серце. Вітамін С, калій, клітковина і поліфеноли пригнічують всмоктування холестерину в кишечнику, що також важливо для нормальної роботи судин.

М’який потогінний і жарознижуючий засіб. Цими властивостями полуниця також володіє завдяки вмісту саліцилової кислоти, тому може використовуватися під час простудних і вірусних захворювань для зниження температури тіла.

Покращує настрій і загальний тонус. Ароматичні речовини, що містяться в полуниці, стимулюють вивільнення серотоніну, тим самим, покращуючи настрій. А антиоксидант фізетін покращує пам’ять і розумову діяльність.

Профілактика і лікування захворювань щитовидної залози. Полуниця позитивно впливає на обмінні процеси йоду.

Впливає на статеву сферу. Цинк, що міститься в ягодах, впливає на гормон тестостерон, що регулює статевий потяг. Також сприятливо на статевій функції позначається і вміст в полуниці антиоксидантів.

Користь для шкіри. Натуральні косметичні маски, приготовані на основі полуниці, відбілюють шкіру, роблять її еластичною, допомагають позбутися прищів завдяки антисептичним властивостям, володіє відлущувальною дією.

Кому потрібно бути обережним з полуницею

Незважаючи на безліч корисних властивостей, якими володіє полуниця, деяким людям все ж варто обмежити її вживання, або взагалі від неї відмовитися.

Насамперед, потрібно пам’ятати, що полуниця належить до продуктів-алергенів. Алергікам, маленьким дітям і вагітним жінкам потрібно з обережністю ставитися до цієї ягоди.

Полуниця може погіршити стан тих, хто страждає виразковою хворобою або гастритами, оскільки насіння цієї ягоди і кислоти, що містяться в ній подразнюють слизову шлунка.

При хворобах суглобів допускається їсти полуницю в обмеженій кількості, так як вона може стати причиною посилення подагричних болів.

Тим, хто приймає антигіпертензивні препарати на основі еналаприлу, також варто бути обережним з полуницею. Вміщені в ній речовини в поєднанні з ліками збільшують навантаження на нирки.

Сезон полуниці короткий. Щоб ласувати цією ягодою з користю для здоров’я як можна довше, її можна заморозити або засушити.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті