Гречка. Для приготування цієї крупи існує кілька методів: варіння у великій кількості води з подальшим відкиданням на друшляк, варіння у певній кількості води з повним її поглинанням, приготування на пару та звичайне замочування у воді або яблучному соку. Почнемо по черзі.
1 – найпростіший і підходить для тих, хто не впевнений у своїх кулінарних навичках. Ви просто варите гречку до готовності у великій кількості води, а потім відкидаєте її на друшляк.
2 – варимо до повного поглинання води. Для приготування гречки цим способом краще взяти каструлю з товстим дном і стінками. Ідеально підійде невелика жаровня, щоб тепло рівномірно розподілялося. Перед приготуванням гречку необхідно промити до чистої води, а потім залити водою в каструлі, щоб рідина покривала її приблизно на 1,5-2 см. Як кажуть у народі, води на два пальці вище. Але, знову ж таки, все залежить від сорту гречки, іноді води потрібно більше. Саме тому перед приготуванням прочитайте на упаковці як правильно вибрати пропорції води та гречки. Як правило, достатньо 15 хвилин, щоб крупа була готова. Приготована таким чином гречка виходить розсипчастою та смачною. Також гречку можна зварити до напівготовності, а потім замотати в рушник і залишити ще хвилин на 20. Гречка вбере рідину та вийде дуже розсипчастою.
3 – приготування на пару. Цей спосіб більш клопіткий і для нього потрібна пароварка, але гречка виходить просто ідеальною. Якщо ви збираєтеся готувати гречку на пару, рекомендуємо замочити її в холодній воді на 2 години. У такий спосіб ви значно зменшите час її приготування в пароварці. 10-15 хвилин буде достатньо, залежно від того, якій твердості крупи ви віддаєте перевагу.
Четвертий
Приготування гречки у духовці. Крупу потрібно помити, викласти у форму, додати овочі та м’ясо, залити водою або бульйоном. Пропорція має бути 1:2, тобто рідини має бути у 2 рази більше. Зверху форму накрити фольгою та поставити запікатися на 30 хвилин при температурі 180 градусів.
П’ятий
Замочування гречки на ніч у воді, яблучному соку або зеленому чаї. Гречку потрібно добре помити, залити рідиною так, щоб вона вкривала крупу на 3-4 см і залишити на всю ніч. Вранці отримаєте розсипчасту гречку, яку можна заправити вершковим маслом або олією та підігріти в мікрохвильовій печі.
Гречка з овочами
Гречку можна поєднувати з м’ясом, грибами, морквою, гарбузом і готувати просто з вершковим маслом. Ми ж пропонуємо приготуваи салат із гречкою, оливками, буряком та часником за рецептом Євгена Клопотенка. Для цього рецепту ми використаємо сирий буряк, але ви можете зварити або запекти його в духовці, обернувши фольгою.
Інгредієнти:
- 100 г гречки
- 1 зірочка бодяну
- 1-2 коробочки кардамону
- ½ середнього буряка
- 2 зубчики часнику
- 50 г оливок без кісточок
- 3 ст. л. соняшникової олії
- сіль та перець до смаку
- Візьміть 100 г гречки, відваріть з додаванням солі, зірочки бодян та 1-2 коробочки кардамону. Пропорція для варіння гречки – 1:2. Після того, як гречка зварилася, вимкніть вогонь і залиште ще на 15 хвилин, щоб спеції віддали свій аромат та смак. Після видаліть їх із гречки.
- Переходьте до решти інгредієнтів страви. Половину сирого буряка очистіть і наріжте кубиком зі стороною 1-1,5 см, а 2 зубчики часнику дрібно порубайте. Змішайте інгредієнти з гречкою, додавши 50 г оливок без кісточок.
- Страву заправте 3 ст. л. соняшникової олії та доведіть смак сіллю та перцем.
Як приготувати рис
Найважливіше в приготуванні рису – перш за все його потрібно промити до прозорої води. У рисі міститься багато крохмалю та якщо його попередньо не промити холодною водою, то ви отримаєте клейку субстанцію, а не розсипчасті зерна. Звичайно, є деякі сорти рису, які вже попередньо оброблені та не потребують промивання. Зазвичай, таку інформацію вказує на упаковці виробник. А ще я рекомендую не обмежуватися відварюванням рису тільки у воді. Спробуйте зварити рис у світлому курячому бульйоні, і ви відкриєте для себе новий, дивовижний смак. Також можна проекспериментувати з бульйоном із лісових грибів. Як правило, пропорція для відварювання рису 1:2, тобто 1 склянка рису й 2 склянки рідини. Ще рис можна готувати з додаванням соєвого соусу. Промийте рис до чистої води, пересипте в глибоку розігріту пательню з вершковим маслом і трохи підсмажте рис протягом 3-х хвилин, додайте трохи соєвого соусу й випаровуйте протягом 4-5 хвилин, а потім додайте воду.
Рис не обов’язково готувати до кінця. Можна зварити до напівготовності, загорнути у рушник та залишити на 20 хвилин. Рис вбере рідину та вийде розсипчастим.