Цей термін охоплює і генералізований тривожний розлад, і соціальну тривожність, і фобії. Тривога характеризується постійним почуттям напруги, занепокоєння та нервозності, які можуть заважати повсякденному життю.
Є кілька стратегій, які допоможуть зменшити симптоми тривоги — від фізичних вправ до дихальних технік. Крім того, ви можете внести корективи у раціон і робити акцент на продукти, які допоможуть впоратися з тривогою та підтримати роботу мозку.
Ось п’ять продуктів та напоїв, які можуть полегшити симптоми тривоги:
Жирна риба
Жирна риба, така як лосось, добре знижує рівень занепокоєння. Він містить поживні речовини — вітамін D та омега-3 жирні кислоти, які сприяють здоров’ю мозку. Вони допомагають регулювати нейротрансмітери дофамін і серотонін, які мають заспокійливі та розслаблюючі властивості.
Жирні кислоти підтримують здатність мозку адаптуватися до змін, дозволяючи краще справлятися зі стресорами, що викликають симптоми тривоги. Вітамін D також має позитивний вплив і знижує симптоми тривоги та депресії.
Спеціалісти радять їсти лосось 2-3 рази на тиждень.
Куркума
Куркума — це спеція, що містить куркумін, сполуку, яка грає важливу роль у зміцненні здоров’я мозку і протидії тривожним розладам.
Відомий своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями, куркумін допомагає запобігти пошкодженню клітин головного мозку, що пов’язане із хронічним запаленням і окислювальним стресом.
Спробуйте включити куркуму до свого раціону, а щоб покращити засвоєння куркуміну, поєднуйте його із чорним перцем.
Чорний шоколад
Темний шоколад містить флавоноли епікатехін та катехін — рослинні сполуки, що діють як антиоксиданти.
Деякі дослідження показують, що флавоноли, що містяться в темному шоколаді, можуть покращувати роботу мозку та мати нейропротекторну дію. Зокрема, флавоноли можуть збільшити приплив крові до мозку та посилити сигнальні шляхи клітин. Це дозволить краще пристосуватися до стресових ситуацій, які можуть призвести до тривоги.
Ще однією ймовірною причиною користі темного шоколаду для мозку є його смак — він заспокоює та піднімає настрій.
Темний шоколад краще вживати в помірних кількостях, тому що він містить багато калорій. Норма — 28-40 г за один раз.
Йогурт
Пробіотики або корисні бактерії, що містяться в деяких видах йогурту, можуть поліпшити самопочуття, зокрема психічне здоров’я.
Пробіотики підтримують весь кишківник-мозок — складну систему між шлунково-кишківниковим трактом та мозком. Дослідження показують, що здорові бактерії у кишківнику можуть бути пов’язані з поліпшенням психічного здоров’я.
Пробіотичні продукти, такі як йогурт, не тільки сприяють психічному здоров’ю, а й роботі мозку, зменшуючи запалення і збільшуючи вироблення нейротрансмітерів, що покращують настрій (наприклад, серотонін).
Важливо відзначити, що не всі йогурти містять пробіотики. Вибирайте ті, до складу яких входять активні живі культури.
Зелений чай
Зелений чай містить L-теанін, амінокислоту, позитивний вплив якої на здоров’я мозку та зниження тривожності вже доведено.
Зниження рівня стресу та гормону стресу кортизолу можуть бути пов’язані зі здатністю L-теаніну запобігати перезбудженню нервів. Крім того, L-теанін може підвищувати рівень дофаміну та серотоніну, нейротрансмітерів, які мають антитривожний ефект.
Крім того, зелений чай містить ґаллат епіґаллокатехіну, антиоксидант, який сприяє здоров’ю мозку.
Вживання кількох чашок зеленого чаю щодня може полегшити симптоми стресу.