Якщо людина дотримується принципів здорового й раціональне харчування, вживає їжу, яка містять багато вітамінів і мінералів, то краще справляється зі стресом. У неї також поліпшується сон і підвищується уважність. Однак коли людина недоїдає, постійно їсть фаст-фуд і швидкі вуглеводи, то стає більш роздратованою.
За даними дослідження журналу Nutritional Neuroscience, люди, які часто харчувалися фаст-фудом, після 30 років більш схильні мати психічні розлади, аніж ті, хто вживав менше нездорової їжі.
Як їжа впливає на психічне здоров’я
Є різні ситуації, у яких їжа впливає на ментальне здоров’я людини. Передусім це психогенне, або компульсивне, переїдання.
Людина може перейматися й тривожитися через неприємну ситуацію, тому, щоб упоратися зі складним емоційним станом, вона починає їсти. Це один зі способів заспокоїти себе. Під час компульсивного переїдання людина не може зупинитися й не розуміє, що з нею відбувається. Вона оговтується лише тоді, коли відчуває важкість у шлунку, через що більше не може їсти.
У такій ситуації їжа стає втечею від реальності, оскільки людина не може вивільнити свої емоції у звичний спосіб. Вона приховує й пригнічує їх, а тому намагається відволіктися, заїдаючи проблему. Їжа також стає засобом заспокоєння та розслаблення після важкого робочого дня. Однак насправді вона не допомагає зняти стрес, а може призвести до того, що людині щоразу ставатиме гірше, адже вона не має інших способів боротьби з переживаннями.
Дуже часто в дитинстві, щоб отримати смаколики, нам потрібно було щось для цього зробити. Це закладається в поведінку дорослої людини, коли, виростаючи, вона не знає, як упоратися зі своїми позитивними емоціями, окрім як побалувати себе чимось смачним. Через це люди заїдають будь-які почуття – як негативні, так і позитивні.
Також людина може їсти забагато фаст-фуду та солодощів, намагаючись таким способом упоратися з тривогою. ОДНАК ПІСЛЯ ВЖИВАННЯ ТАКОЇ ЇЖІ ДОФАМІН ТА ЕНДОРФІН ПОКИДАЮТЬ ОРГАНІЗМ, ЧЕРЕЗ ЩО ЗНИКАЄ ВІДЧУТТЯ ПІДНЕСЕННЯ.
Недоїдання
Зазвичай людина обмежує себе в їжі, коли боїться набрати зайві кілограми, і прагне слідувати ідеальним параметрам. Усе це може призвести до проблем психічного характеру. Експертка пояснює, що частою причиною недоїдання також є страх їжі, коли людина намагається вживати лише здорові продукти або сильно обмежує себе. Через це вона може боятися ходити в ресторани, відвідувати гостей, оскільки може з’їсти забагато, і стає асоціалізованою.
Іноді людина може пишатися тим, що не їсть певні продукти й осуджувати інших. Вона може відчувати, що більш організована й може намагатися переконати в цьому інших. Це спричинятиме в неї негативні емоції, і між нею та близькими можуть виникати конфлікти.
Бувають ситуації, коли людина протягом дня не їсть через стрес, наприклад у неї нова посада й збільшилася кількість завдань. Тому їй може не вистачати часу на їхнє виконання й доводиться жертвувати прийомами їжі. Це може викликати ще більшу тривогу, переживання й виснаження, оскільки організм не отримав нутрієнтів.
Коли потрібно їсти, щоб відчувати себе психічно здоровим
якщо постійно харчуватися один раз на день, організм перебуватиме в постійному стресі й може відкладати запаси їжі. Це, зі свого боку, може призвести до метаболічної адаптації – і людині буде важко повернутися до здорового функціонування організму. А це подвоюватиме напругу й роздратованість.
Найкраще мати три повноцінні прийоми їжі й один перекус. Між їжею треба робити проміжки в 4,5 години та стежити за збалансованістю харчування. Також важливо харчуватися за певним графіком, тому що, коли він завжди різний або збивається, організм не розуміє, чому він ще не поїв, і людина відчуватиме роздратування.
Прокинувшись, людина має підвищений кортизол, тому їй потрібно поїсти в першу годину після сну, щоб знизити цей гормон. А коли людина, наприклад, випиває чашку кави на голодний шлунок, у неї кортизол стає ще вищим – і день починається зі стресу. ЛЮДИНА ТАКОЖ МОЖЕ ВІДЧУВАТИ ВТОМУ, ТРИВОЖНІСТЬ І В’ЯЛІСТЬ ЧЕРЕЗ НЕПРАВИЛЬНУ РОБОТУ ГОРМОНІВ.
Гормони працюють в одній симфонії, тому, коли з одним щось не так, збивається весь механізм.
Голодна людина – зла людина. Чи правда це?
Зазвичай, коли людина відчуває голод, вона нервується. Тому це не міф, що, якщо людина зголодніла, то буде більш різкою. Щоб бути в гармонії, потрібно відчувати ситість, але також не переїдати.
Чи шкідливі дієти для нашого самопочуття
Усі дієти, крім тих, що прописав лікар, мають короткотривалий ефект: доки людина на дієті, вона втрачає вагу, а коли повертається до звичного режиму, усе стає, як було раніше. За словами Вікторії, це можна назвати ефектом «йо-йо».
Якщо після дієти людина, наприклад, не відчула себе краще або знову повернулася у свою вагу, то може розчаруватися й зневіритися. Щоб цього не було, важливо вибудувати правильний раціон і свідомо ставитися до їжі.
Чи корисні перекуси
Все залежить від того, який це перекус. Якщо ви збираєтеся з’їсти цукерку або печиво, то такий перекус може дати вам швидкий заряд енергії й підняти настрій, оскільки в них багато жирів. А він потрібен мозку, щоб відчувати радість. Проте це буде короткотривалий ефект, після чого він зникне.
Краще перекусити хлібцями з твердим сиром, авокадо, горіхами та фруктами й овочами. Тобто тими продуктами, які мають білки, жири, вуглеводи, необхідні мікронутрієнти у своєму складі й можуть забезпечити людину енергією, відчуттям спокою, і вона не буде роздратована.
Як обмеження в їжі впливають на самопочуття
Якщо забороняти собі певні продукти, можна відчути смуток і знервованість, оскільки людина обмежує саму себе. І найчастіше вона однаково зірветься, через що почуватиметься ще гірше.
Не варто відмовлятися від того, що вам подобається.
Як сформувати здорові звички й стосунки з їжею
ПЕРШИЙ КРОК – ЦЕ ВИЗНАННЯ. Якщо ви маєте нездорові харчові звички, як-от: постійно переїдати чи, навпаки, нічого не їсти протягом дня – то спочатку потрібно усвідомити це й визнати проблему, адже лише ви здатні собі допомогти.
ДРУГИЙ КРОК – МОЖНА ЗАВЕСТИ ХАРЧОВИЙ ЩОДЕННИК. У ньому ви можете записувати, що їли протягом дня та що відчували в цей момент, у якому стані були. Також варто прорефлексувати над тим, чому та що викликає у вас такі емоції.
ТРЕТІЙ КРОК – ПОБУДУВАТИ ЗДОРОВИЙ РАЦІОН. Тепер потрібно визначитися із кількістю прийомів їжі й чим ви харчуватиметеся. Тому що до вас може прийти відчуття голоду, а вдома нічого не буде. І тоді ви знову зіб’єте свій графік і можете погано почуватися.
4 – знайти гармонію й формувати свідоме ставлення до їжі. НАБАГАТО КРАЩЕ ЗРОЗУМІТИ, ЩО ВАС ТРИГЕРИТЬ, НІЖ ЗАЇДАТИ ПРОБЛЕМИ.