Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

15 хвилин і 7 інгредієнтів: рецепт грецького салату

Гарний, соковитий та ароматний грецький салат, мабуть, найпопулярніший із усіх овочевих салатів. А люблять його за ідеальне поєднання інгредієнтів, насичений смак та швидкість приготування.

грецький салат

Традиційний грецький салат готують із 7 інгредієнтів: огірків, томатів, зеленого солодкого перцю, червоної цибулі, оливок, заправляють оливковою олією Extra Virgin та завжди зверху викладають цілий кусок сиру фета, а не нарізають шматочками. Щоправда, якщо подають салат порційно. Якщо готують на загальний стіл, фету ріжуть великими кубиками. Це класичне поєднання продуктів чудово та відмінно підійде до м’ясних та рибних страв. Нижче поділимось рецептом.

Історія виникнення:

Грецький салат настільки завоював свою популярність, що є як святковою стравою, так і повсякденною, його можна зустріти у дорогих ресторанах, придорожніх кафе та супермаркетах. У самій Греції цей салат називають «Хоріатики», що в перекладі означає «сільський салат». Версій походження салату дуже багато. За однією з версій, ще в епоху еллінізму вже готували цей салат із доступних на той час продуктів. Щоправда, без томатів, які з’явилися на столах у греків лише у ХІХ столітті. Також є й інша думка, що грецький салат з’явився у 60-70 роки минулого століття завдяки винахідливості власників місцевих таверн. Для того щоб швидко нагодувати туристів, вони нарізали салат із тих продуктів, яких у Греції завжди удосталь. Як би насправді не було, у сучасному світі ми маємо можливість насолоджуватися цією стравою цілий рік. Щоправда, в сезон овочів цей салат все ж таки буде ароматнішим і смачнішим.

Секрети ідеального грецького салату:

Огірки вибирайте без великого насіння всередині. Якщо все ж таки є насіння, виріжте його. Очищати від шкірки огірки чи ні – вирішувати вам. Також для приготування грецького салату використовуються томати. Віддайте перевагу чері або томатам м’ясистих сортів, щоб вони не були водянистими та не мали великої кількості насіння.

Оливки можна використовувати будь-які – зелені або чорні. Але, якщо хочете точно повторити смак грецького салату, беріть оливки Каламата. Вони мають характерну мигдальну форму та м’ясисту середину. Цей сорт оливок можна придбати у великих супермаркетах. Вибирайте варіант без кісточок і додайте в салат цілими.

Заправляти салат потрібно високоякісною оливковою олією Extra Virgin. І обов’язково використовуйте справжній сир фета, який виготовляють з овечого молока, іноді з додаванням козячого.

РЕЦЕПТ:

  • 200 г томатів чері або 2 томати
  • 1 великий огірок
  • 1 солодкий перець
  • ½ червоної цибулі
  • 50 г оливок без кісточок
  • 200 г сиру фета
  • 1-2 ч. л. орегано
  • 3-4 ст. л. оливкової олії Extra Virgin
  • сіль до смаку

Рецепт дуже простий. Переконайтесь:

  1. Візьміть глибоку миску або салатницю. Всі інгредієнти салату нарізайте та одразу перекладайте в неї. Якщо готуєте салат взимку, використовуйте томати чері, вони все ж таки смачніші та ароматніші за тепличні. У сезон овочів використовуйте будь-які томати, головне – м’ясистих сортів. Візьміть 200 г томатів чері або 2 середні томати. Перші помийте та розріжте навпіл. Якщо використовуєте звичайні томати, розріжте навпіл, виріжте плодоніжку та наріжте середніми кубиками. Перекладіть у миску.
  2. Огірок помийте, розріжте навпіл, а потім наріжте кожну половинку півкільцями товщиною 0,5 см. Якщо потрібно, очистьте шкірку огірка. Перекладіть у миску до томатів.
  3. Солодкий перець помийте, розріжте навпіл, видаліть плодоніжку та насіння, а потім наріжте кубиком приблизно такого розміру, як і томати, якщо використовували звичайні, а не чері. У традиційному рецепті грецького салату використовується зелений солодкий перець, але можна замінити його червоним, помаранчевим або жовтим. Нарізаний перець перекладіть у миску.
  4. Половину червоної цибулі наріжте або півкільцями, або пір’ям. Також перекладіть у миску до всіх інгредієнтів салату.
  5. Якщо готуєте грецький салат у порційних тарілках, шматок фети покладіть зверху на овочі. Потім кожен, хто куштуватиме страву, сам наріже сир так, як йому заманеться. Якщо готуєте грецький салат на загальний стіл, 200 г сиру фети наріжте великим кубиком. Але додайте в миску в останню чергу.
  6. До всіх овочів додайте 50 г оливок без кісточок.
  7. Посипте салат 1-2 ч. л. сухого орегано.
  8. Заправте 3-4 ст. л. оливкової олії. Акуратно перемішайте, використовуючи дві ложки.
  9. Додайте в миску нарізану кубиками фету. Акуратно перемішайте, щоб шматочки фети залишилися цілими. Соліть салат в останню чергу, оскільки через цей інгредієнт овочі почнуть пускати сік. Пам’ятайте, що й фета, і оливки – солоні, тому спочатку спробуйте салат, а потім додавайте сіль.
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті