Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Гриби шиітаке: корисний делікатес

Шиітаке - гриби, відомі своїм насиченим, яскравим смаком. Вони вважаються вишуканим делікатесом, батьківщиною якого є Азія, і традиційним інгредієнтом японської чи китайської кухні.

гриби шиітаке

 Мало хто знає, що виростити ці гриби можна і у нас. Давайте дізнаємося про них більше.

Грибишиітаке або “чорні гриби” відомі протягом багатьох століть: перші згадки зустрічаються ще в 199 році до н.е. Вони заслужили прихильність всієї Азії та Далекого Сходу. Батьківщина цих грибів достовірно не відома, але, швидше всього, це або Японія, або Китай. Тривалий час шиітаке вважалися делікатесом і були невід’ємною частиною частиною меню імператорів. Завдяки цьому вони отримали ще одну назву – імператорські гриби. Сьогодні ж шиітаке є доступними для всіх й активно використовуються у кулінарії та медицині.

У їжу споживають тільки ніжні шляпки грибів, ніжки зазвичай викидають, оскільки їх текстура є досить жорсткою та волокнистою. В Азії шиітаке часто готують одразу після збирання врожаю або просто їдять свіжими, без термічної обробки, а до Європи та нас гриби потрапляють переважно у сушеному вигляді.

Користь:

Шиітаке – корисний делікатес. Їх цілющі властивості цінували не менше, а то і більше за смакові якості. У китайській народній медицині гриби досі використовуються як дієвий засіб для профілактики багатьох хвороб і вважаються продуктом, яким продовжує життя. Лікувальні властивості шиітаке досліджені і сучасними вченими, завдяки вивченню хімічного складу м’якоті. Окрім високого вмісту вітамінів DC, групи B, гриби містять такі мінерали, як кальцій, калій, магній, залізо, натрій, марганець, селен, а також рослинний гормон лігнан, коензими, аргінін, тирозин, гліцин, і головне – лентінан – полісахарид, що володіє високою протипухлинною активністю.

Завдяки тому, що шиітаке є низькокалорійними – всього 34 ккал у 100 г, вони є гарним доповненням до раціону для тих, хто прагне позбутися зайвої ваги. На основі грибів виготовляють багато біологічно активних добавок для схуднення: сухі екстракти, настоянки, порошки та капсули.

Шиітаке використовують не лише в кулінарії, а й в косметології. Усе завдяки їх регенеруючим властивостям. Вважається, що саме завдяки регулярному споживанню у їжу цих грибів гейші мали таку гарну, шовковисту шкіру та дивовижний колір обличчя. Сьогодні засоби, приготовані на основі екстракту шиітаке, використовуються для лікування акне, зменшення пігментації, а також для профілактики зморшок і передчасного старіння. Косметику з витяжкою шиітаке у складі можна знайти в лінійках засобів зі світовим ім’ям.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті